crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 604092

Zbornik radova

Autori: Damjanjević, Morena; Pokrajac-Bulian, Alessandra; Ružić, Alen
Naslov: Kognitivno-bihevioralni tretman pretilosti
( Cognitive-behavioral treatment of obesity )
Izvornik: Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva . knjiga sažetaka / Brajša Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić Zvjezdan (ur.). - Dubrovnik : Hrvatsko psihološko društvo , 2012. 217-217.
Skup: 20. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Dubrovnik, Hrvatska, 07-10.11.2012.
Ključne riječi: pretilost; kognitivno-bihevioralni tretman; ugradnja intragastričnoga balona; dijeta; indeks tjelesne mase; učinkovitost kontrole tjelesne težine; anksioznost; depresivnost
( obesity; CBT treatment; intragastric balloon; dieting; body mass index; self-efficacy in weight control; anxiety; depression )
Sažetak:
Ovim se istraživanjem provjerila učinkovitost kognitivno-bihevioralnog pristupa u liječenju pretilosti, odnosno u smanjenju tjelesne težine, poboljšanju psihološkoga funkcioniranja i učinkovitosti kontrole tjelesne težine u razdoblju od šest mjeseci nakon početka tretmana. Učinkovitost kognitivno-bihevioralnog tretmana potom se uspoređivala s ostalim pristupima u liječenju pretilosti, ugradnjom intragastričnoga balona i davanjem uputa o provođenju niskokalorične dijete. Istraživanje je provedeno na kliničkom uzorku pretilih osoba (N=93), 68 žena i 25 muškaraca , prosječne dobi 46 godina. U ispitivanju su korišteni Upitnik učinovitosti kontrole težine i Bolnička ljestvica za mjerenje anskioznosti i depresivnosti , a izmjeren je i indeks tjelesne mase kao indikator stupnja preuhranjenosti. Rezultati analize varijance s ponovljenim mjerenjima pokazali su da je grupni kognitivno-bihevioralni tretman pretilosti učinkovit u smanjenju tjelesne težine i negativne emocionalnosti (anksioznosti i depresivnosti), pri čemu razlika između duljeg (12 tjedana) i kraćeg tretmana (6 tjedana) nije pronađena. Kraći kognitivno-bihevioralni tretman bio je učinkovit u povećanju percipirane samoefikasnosti u kontroli tjelesne težine. Najučinkovitijom se metodom u smanjenju tjelesne težine pokazala ugradnja intragastričnoga balona, nakon koje slijedi kognitivno-bihevioralni tretman. Pronađen je i efekt vrste tretmana na smanjenje depresivnosti u kognitivno-bihevioralnom tretmanu i u tretmanu ugradnje intragastričnoga balona. Učinkovitost tretmana koji je podrazumijevao davanje uputa o niskokaloričnoj dijeti nije pronađena.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 009-0092660-2656
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: pokrajac@ffri.hr (pokrajac@ffri.hr), 20. Stu. 2012. u 12:51 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4