crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 606308

Zbornik radova

Autori: Hanzec, Ivana; Brajša-Žganec, Andreja
Naslov: Obiteljska kohezija, zadovoljstvo s obitelji i majčine meta-emocije: usporedba procjena samohranih majki i majki iz cjelovitih obitelji predškolaca
( Family cohesion, satisfaction with family and mother's meta-emotions: a comparison of single mothers and mothers from intact families of preschoolers )
Izvornik: Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva : knjiga sažetaka / Brajša-Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić, Zvjezdan (ur.). - Dubrovnik : Hrvatsko psihološko društvo , 2012. 138-138 (ISBN: 9789535507918).
Skup: 20. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Dubrovnik, Hrvatska, 07-10.11.2012.
Ključne riječi: obiteljska kohezija; zadovoljstvo obiteljskim funkcioniranjem; meta-emocije; samohrane majke; majke iz cjelovitih obitelji
( family cohesion; satisfaction with family functioning; meta-emotions; single-mother family; intact family )
Sažetak:
Struktura obitelji u suvremenom svijetu razlikuje se od tradicionalnog poimanja obiteljskog sustava te je sve više djece koja odrastaju s jednim roditeljem bilo zbog razvoda, smrti jednog od roditelja ili njihova slobodnog izbora, no većinom su te jednoroditeljske obitelji i dalje obitelji samohranih majki. S promjenama u strukturi mijenja se i emocionalni život obitelji, međusobni odnosi i cjelokupno funkcioniranje, koje se odražava na zadovoljstvo različitim komponentama obiteljskog života. Jedan od načina ispitivanja emocionalnog života obitelji su meta-emocije. Glavne dimenzije ovog koncepta su svjesnost vlastitih i dječjih emocija i postupanje s dječjim (negativnim) emocijama tuge i intenzivne ljutnje. U ovom radu nas je zanimalo razlikuju li se procjene samohranih majki i majki iz cjelovitih obitelji s obzirom na navedene karakteristike obiteljskog funkcioniranja. Istraživanje je provedeno sa 73 udane i 72 samohrane majke djece predškolske dobi (78 dječaka i 67 djevojčica, prosječne dobi 4, 9 godina) jednog manjeg grada u Hrvatskoj. Većina ispitanih majki završila je srednju školu (64%), a 30% višu školu ili fakultet (samo 6% njih završilo je osnovnu školu). Majke su ispunjavale Skalu zadovoljstva s obitelji, Skalu obiteljske kohezije i Upitnik strukture roditeljskih meta-emocija. Rezultati provedenog istraživanja pokazali su kako među dvjema skupinama majki nema razlike u procjenama obiteljske kohezije kao niti u procjenama zadovoljstva različitim aspektima obiteljskog funkcioniranja. Što se tiče meta-emocija, nešto su više procjene majčina postupanja s uvažavanjem dječjih emocija tuge i intenzivne ljutnje u odnosu na procjene njihove svjesnosti vlastitih i dječjih negativnih emocija. Međutim, utvrđeno je da se samohrane majke i majke iz cjelovitih obitelji ne razlikuju u dimenzijama meta emocija, odnosno podjednako su svjesne vlastitih i dječjih negativnih emocija i podjednako postupaju s uvažavanjem prema dječjim negativnim emocijama tuge i intenzivne ljutnje. Rezultati istraživanja razmatrani su u kontekstu promjene stava društva prema samohranim majkama, te u smjeru uloge i važnosti jedne odrasle osobe koja je uključena u svakodnevni život djeteta, kao nužne, ali moguće i dostatne za adekvatan razvoj djeteta.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 194-1941558-1527, 226-0000000-3393
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Filozofija
Upisao u CROSBI: ihanzec@hrstud.hr (ihanzec@hrstud.hr), 4. Pro. 2012. u 19:00 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4