crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 608227

Zbornik radova

Autori: Brajša-Žganec, Andreja
Naslov: Što znamo o meta-emocijama roditelja: kakve osjećaje i stavove o vlastitim i dječjim emocijama imaju očevi i majke djece predškolske dobi?
( What do we know about the meta-emotions of parents: what feelings and attitudes about their own and children emotions have fathers and mothers of preschool children? )
Izvornik: Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva : knjiga sažetaka / Brajša Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić, Zvjezdan (ur.). - Dubrovnik : Hrvatsko psihološko društvo , 2012. 79-79 (ISBN: 978-953-55079-1-8).
Skup: 20. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Dubrovnik, Hrvatska, 07.-10.11.2012.
Ključne riječi: meta-emocije; očevi; majke; osjećaji; stavovi; djeca predškolske dobi
( meta-emotion; fathers; mothers; feelings; attitudes; preschool children )
Sažetak:
Meta-emocije odnose se na roditeljske osjećaje i mišljenja o njihovim emocijama, roditeljske reakcije na dječje emocije te postupanje s tim emocijama odnosno roditeljske osjećaje o njihovim osjećajima ; mišljenja i emocije o negativnim emocijama. U radu su ispitane dimenzije meta-emocija očeva i majki djece predškolske dobi. Osjećaji, stavovi i ponašanja zasebno očeva i majki prema emocijama tuge i intenzivne ljutnje kao pokazatelji emocionalnog života obitelji. Zanimaju nas majčini i očevi osjećaji prema vlastitim negativnim emocijama, njihovi stavovi prema vlastitim i dječjim emocijama, te majčino i očevo postupanje s dječjim negativnim emocijama. Kako se roditelji nose sa vlastitim emocijama tuge i ljutnje, kakvi su im stavovi prema vlastitim emocijama tuge i ljutnje te prema emocijama tuge i ljutnje njihove djece te kako se ponašaju prema emocijama vlastite djece, uvažavaju li emocije tuge i ljutnje svoje djece. Uz to pokušat će se objasniti uloga roditeljskih meta-emocija za dječji razvoj. U istraživanju je sudjelovalo 506 cjelovitih obitelji djece predškolske dobi prosječne starosti 5 godina i 2 mjeseca (241 dječak i 265 djevojčica). 5% očeva i 6 % majki ima završeno samo osnovnoškolsko obrazovanje, 62% očeva i 57% majki ima završeno srednjoškolsko obrazovanje a 33% očeva i 37% majki ima višu ili visoku stručnu spremu. Roditelji su ispunjavali skale o dimenzijama meta-emocija (osjećaje o vlastitim emocijama tuge i intenzivne ljutnje, o svjesnosti vlastitih i dječjih emocija tuge i intenzivne ljutnje te o postupanju s dječjim emocijama tuge i intenzivne ljutnje) te različite mjere dječje psihosocijalne prilagodbe. Rezultati su pokazali da u cjelovitim obiteljima postoji povezanost između dimenzija meta-emocija oca i majke pri čemu je najveća povezanost između majčine i očeve svjesnosti vlastitih i dječjih emocija tuge i intenzivne ljutnje. Rezultati idu u prilog postojanja određene usklađenosti emocionalnog života obitelji očeva i majki prema vlastitim i dječjim negativnim emocijama tuge i ljutnje. Pri tome veće prepoznavanje osjećaja vlastitih negativnih emocija tuge i intenzivne ljutnje te postupanje s više uvažavanja odnosno bolje upravljanje s dječjim negativnim emocijama tuge i ljutnje imaju majke u odnosu na očeve dok se očevi i majke ne razlikuju u svjesnosti vlastitih i dječjim emocija tuge i intenzivne ljutnje. Nadalje, prezentirat će se povezanost roditeljskih meta emocija s pojedinim mjerama psihosocijalne prilagodbe djece predškolske dobi. Rezultati su razmatrani u smjeru uloge i važnosti dimenzija roditeljskih meta-emocija i emocionalnog života obitelji za razvoj djeteta u predškolsko doba u smjeru kako nam znanja o emocionalnom životu obitelji odnosno dimenzijama meta-emocija mogu pomoći u odgoju djeteta.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 194-1941558-1527
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: andreja@pilar.hr (andreja@pilar.hr), 16. Pro. 2012. u 17:47 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4