crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 610961

Disertacija

Autor: Trošt, Klara
Naslov: Vrednovanje manifestacija u funkciji održivog razvoja turističke destinacije
( (Event evaluation in the function of tourist destination sustainable development) )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Ekonomski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Splitu
Mjesto: Split
Datum: 21.12.
Godina: 2012
Stranica: 300
Mentor: Petrić, Lidija
Ključne riječi: manifestacije; ekonomski; društveni i okolišni učinci manifestacija; održive manifestacije; turistička destinacija; održivi razvoj
( events; economic; social and environmental event impacts; sustainable events; tourist destination; sustainable development )
Sažetak:
U ponudi turističkih destinacija manifestacije posljednjih godina zauzimaju sve važniju ulogu zbog njihovih turističkih, društvenih i kulturnih funkcija, kao i uloge u lokalnom i regionalnom razvoju. Upravljanje manifestacijama, odnosno menadžment manifestacija brzo je rastuće profesionalno područje u kojem turisti čine potencijalno tržište, a turističke destinacije postaju temeljnom zainteresiranom stranom u procesu organiziranja manifestacija. Turizam manifestacija je prvenstveno vođen ciljevima ekonomskih pogodnosti, međutim potrebno je ispitati rezultate na društvenim razinama, kao i istraživanja kada su u pitanju okolišne promjene. Teorijske spoznaje i praksa menadžmenta manifestacijama već duže vrijeme upućuju na važnost korištenja metoda koje svoj fokus istraživanja, osim na praćenje isključivo ekonomskih učinaka manifestacija, proširuju i na praćenje društvenih i okolišnih učinaka manifestacija. Odnosno, posljednjih godina prihvaćena je nova razvojna paradigma odgovornih i održivih manifestacija. Učinci manifestacija, ovisno o vrsti, karakteru, lokaciji i mjestu održavanja mogu biti raznovrsni ekonomski, društveni i okolišni učinci, pozitivni i negativni učinci. Stoga se menadžeri manifestacija u destinacijama s bogatim kalendarima manifestacija, ali i u destinacijama u kojima se održava manje manifestacija, nalaze pred velikim izazovom kada je riječ o organizaciji odgovornih i održivih manifestacija. Pored navedenog, postavlja se pitanje da li organiziranje i održavanje kratkoročno odgovornih i dugoročno održivih manifestacija utječe na održivi razvoj cjelokupne turističke destinacije, odnosno da li održive manifestacije utječu na konkurentnost destinacije. Dakle, u disertaciji sustavno se izučava veza između dvije navedene varijable, te razmatra odnos učinaka pojedinih mikroprojekata (manifestacija) na turističku destinaciju, koja predstavlja izrazito heterogen i kompleksan makrosustav. Također, istraživanjem se želio dobiti odgovor da li manifestacije različitih vrsta i karaktera imaju različitu razinu održivosti, kao i manifestacije s postojećim strateškim dokumentima razvoja. Podaci za potrebe istraživanja prikupljeni su izravno putem online ankete od 72 direktora turističkih zajednica koji djeluju u sedam primorskih županija Republike Hrvatske, dok su za analizu kalendara manifestacija turističkih destinacija iz uzorka korišteni sekundarni podaci dobiveni putem službenih web stranica destinacija.
Projekt / tema: 147-1470497-3034
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Ekonomija
Upisao u CROSBI: klarat@iptpo.hr (klarat@iptpo.hr), 10. Sij. 2013. u 10:52 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4