crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 611641

Zbornik radova

Autori: Renata Franc
Naslov: Mogu li znanstveni časopisi iz područja društvenih znanosti utjecati na promjene u društvu?
Izvornik: 50th anniversary issue of FTB (2012) / Vladimir Mrša (ur.). - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu , 2012. 25-25.
ISSN: 1330-9862
Skup: POLOŽAJ ZNANSTVENOG I STRUČNOG IZDAVAŠTVA U REPUBLICI HRVATSKOJ simpozij povodom 50. obljetnice časopisa Food Technology and Biotechnology
Mjesto i datum: Zagreb, 15-16.11.2012
Ključne riječi: utjecaj društvenih znanosti; društvena relevantnost istraživanja
Sažetak:
Pitanje »Mogu li znanstveni časopisi iz područja društvenih znanosti utjecati na promjene u društvu?« kao jedan od ciljeva podrazumijeva i doprinos znanstvenih časopisa primjeni znanstvenih spoznaja u rješavanju društvenih problema i oblikovanju mjera, pa i samog poticanja društvenih promjena. Stoga će se u izlaganju razmotriti pretpostavke koje bi trebale biti zadovoljene da znanstveni časopisi iz područja društvenih znanosti utječu na promjene u društvu, te načini na koji sami časopisi mogu tome pridonijeti. Početni je korak svakako pitanje mogu li, pod kojim uvjetima te u kojoj mjeri same društvene znanosti utjecati na promjene u društvu. U tom kontekstu uloga znanstvenih časopisa može se promatrati kao ona prijenosnika ili poveznice između spoznaja društvenih znanstvenika i istraživanja s jedne strane (ponuda) te političara odnosno oblikovatelja društvenih mjera i politika s druge strane (potražnja). Pritom ova uloga izravno ovisi o elementima »ponude« i »potražnje«. U kontekstu ponude naglasit će se društveni značaj samih istraživanja i znanstvenih radova te uloga oblikovatelja znanstvene politike, financijera i samih znanstvenika u povećanju društvene relevantnosti istraživanja. U kontekstu potražnje interes je usmjeren na političare, donositelje odluka i oblikovatelje mjera: postoji li među njima interes za sadržajima i spoznajama društvenih znanosti te spremnost da ih se ugradi u politiku provođenjem odluka i mjera? Idealni uvjeti za promjene u društvu pod utjecajem časopisa iz područja društvenih znanosti podrazumijevali bi, dakle, društveno relevantna istraživanja iz kojih proizlaze jasne i nedvosmislene preporuke te volju i sposobnost političara i donositelja odluka za korištenje tih spoznaja i preporuka. U tom kontekstu ilustrirat će se kako sami časopisi mogu pomoći približavanju ovim idealnim uvjetima, ali i problematizirati jesu li oni najprikladniji medij za ovu ulogu. Pritom se treba osvrnuti i na ostale uloge časopisa u društvu. U zaključku će se naglasiti mogućnost povećanja utjecaja društvenih znanosti uz isticanje odgovornosti svih aktera koji sudjeluju u osmišljavanju i financiranju istraživanja, te stvaranju, prenošenju i primjeni znanja i spoznaja iz područja društvenih znanosti.
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Current Contents Connect (CCC)
Scopus
SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
Science Citation Index Expanded (SCI-EXP) (sastavni dio Web of Science Core Collectiona)
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 194-1941533-1514
Izvorni jezik: ENG
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://www.ftb.com.hr/50years/11a_Franc_prezentacija.pdf
http://www.ftb.com.hr/50years/50_years.html
Upisao u CROSBI: renata@pilar.hr (renata@pilar.hr), 14. Sij. 2013. u 12:20 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4