crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 614601

Zbornik radova

Autori: Botica, Ivan; Galović, Tomislav
Naslov: Hrvatskoglagoljski notarijat u europskom kontekstu
( Croatian Glagolitic Notaryship in a European Context )
Izvornik: Hrvatsko glagoljaštvo u europskom okružju: Zbornik sažetaka / Badurina Stipčević, Vesna ; Mihaljević, Milan ; Sudec, Sandra (ur.). - Zagreb : Staroslavenski institut - Krčka biskupija - Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu , 2012. 15.
Skup: Hrvatsko glagoljaštvo u europskom okružju: Međunarodni znanstveni skup povodom 110. obljetnice Staroslavenske akademije i 60. obljetnice Staroslavenskoga instituta
Mjesto i datum: Krk, Hrvatska, 5-6.10.2012.
Ključne riječi: javno bilježništvo; hrvatskoglagoljski notarijat; rani novi vijek
( notary public; croatian glagolitic notaryship; early modern period )
Sažetak:
Notarska služba ili javno bilježništvo tekovina je pravnoga sustava srednjovjekovne Europe koja se pojavljuje sa zaživjelom uporabom rimskoga prava u svakodnevnom životu. Ustrojavanjem notarske službe podizala bi se razina pravne sigurnosti određene institucije ili pojedinca u dotičnom društvu jer je privatna isprava sa strogo određenim elementima, ponajprije potpisom i notarskim znakom, dobivala javnu vjeru (fides publica). U hrvatskim zemljama, bolje reći gradovima i politički omeđenim regijama, notarska služba zaživljava ovisno o državnopravnom i običajnom ustrojstvu određenoga područja. Notarska se služba u punom smislu javlja na hrvatskom prostoru već u 13. stoljeću. Notarske pak isprave pisale su se na više jezika i pisama ovisno o pisaru i adresantu te mjestu i vremenu pisanja. Hrvatska je notarska građa pisana latinicom, glagoljicom i hrvatskom ćirilicom na latinskom, hrvatskom, talijanskom i njemačkom jeziku. Za razliku od latinskoga notarijata koji je u nas najbolje istražen, hrvatskoglagoljski je notarijat historiografski i filološki slabije istražen, a građa slabije publicirana. U izlaganju će se u načelnim crtama prikazati razvoj hrvatskoglagoljskoga notarijata, njegov teritorijalni opseg, kronološki okvir te stupanj očuvanosti i istraženosti notarskih spisa. Ne treba niti napominjati da je hrvatskoglagoljski notarijat jedinstvena pojava u europskoj pravnoj praksi i da time zauzima posebno mjesto u razvitku notarijata kao javne institucije uopće.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 130-1300620-0641, 090-0900998-0997
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Pravo,Povijest
Upisao u CROSBI: tbosnjak@ihjj.hr (tbosnjak@ihjj.hr), 23. Sij. 2013. u 06:25 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4