crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 616823

Zbornik radova

Autori: Pavlin-Bernardić, Nina; Vlahović-Štetić, Vesna; Ivšac Pavliša, Jasmina; Stančić, Zrinjka; Bučar, Marina; Feješ, Andrea; Klasić, Janja; Peretić, Maja
Naslov: A koliko dobro to stvarno radi? - evaluacija aplikacija Komunikator i Matematički vrtuljak
( How good it really works? Evaluation of communication and mathematical applications for children with special needs )
Izvornik: Zbornik sažetaka završne konferencije projekta ICT sustavi za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama / Car, Željka (ur.). - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva , 2013. 30-32 (ISBN: 978-953-184-177-1).
Skup: Završna konferencija projekta ICT sustavi za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 31.-31.01.2013.
Ključne riječi: složene komunikacijske potrebe; aplikacije
( complex communication needs; applications )
Sažetak:
Cilj evaluacije obje aplikacije bio je njihovo poboljšanje – na temelju reakcija korisnika i opažanja stručnjaka tijekom uporabe doći do prijedloga kako aplikacije unaprijediti i učiniti što primjerenijima korisnicima. U evaluaciji su na početku i kraju razdoblja jednomjesečne uporabe provedene fokus grupe sa stručnjakinjama, a tijekom uporabe one su nakon rada s pojedinim djetetom svaki put ispunjavale obrasce s opažanjima. Aplikacija Komunikator je korištena u radu s 18 djece sa složenim komunikacijskim potrebama, stare od 2 do 6 godina. Kako je bilo više susreta, u novim susretima raste dječja zainteresiranost za aplikaciju, a djeca u većini samostalno pokazuju interes za rad. Dobili smo važne sugestije za poboljšanje aplikacije. Neke od njih se odnose na tehničke zahtjeve (primjerice riješiti „smrzavanje“ zaslona i sporo učitavanje novih simbola, bolje prilagoditi uređaj djeci s motoričkim teškoćama – moguće „putovanje simbola“) a neke se odnose na sam sadržaj (primjerice ponuditi kategorije simbola, povećati font, dodati zvukove na odgovarajuća mjesta). Aplikacija Matematički vrtuljak je korištena u radu s 11 djece sa složenim komunikacijskim potrebama, dobi od 6 do 10 godina. Kod većine je korišten rad i s operacijama i s brojevima i sa skupovima. U prvom susretu, troje djece je za korištenje aplikacije trebalo veću pomoć stručnjaka, a ostala su trebala manju pomoć. U ostalim susretima, desetero djece je sasvim samostalno koristilo aplikaciju, dok je samo jedno dijete i dalje trebalo veću pomoć. Većina djece bila je jako zainteresirana za Matematički vrtuljak. Reakcije „uglavnom je nezainteresirano“ i „frustrirano je uređajem“ nisu se uopće javljale. Iz odgovora je vidljivo da djeca ili samostalno pokazuju interes ili lako prihvaćaju poticaj za rad na aplikaciji. Evaluacije aplikacija provedene su na relativno malom broju djece i kod većine uz manji broj ponovljenih primjena. No, možemo zaključiti da su prikupljeni relevantni podaci o tome na koji način aplikacije valja poboljšati da bi bile primjenjivije u radu s djecom. Na temelju provedene evaluacije aplikacija Komunikator i Matematički vrtuljak možemo zaključiti da su obje aplikacije djeci bile atraktivne, razumljive i korisne. Reakcije roditelja djece također su bile vrlo pozitivne i puno roditelja je iskazalo interes da nabavi aplikacije.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Nina Pavlin Bernardić (nbernardi@ffzg.hr), 4. Vel. 2013. u 10:36 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4