crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 617888

Zbornik radova

Autori: Šimunić, Ana; Gregov, Ljiljana
Naslov: Neke radne i obiteljske karakteristike kao prediktori konflikta radne i obiteljske uloge
( Some work and family characteristics as predictors of work-family conflict )
Izvornik: 19. Dani Ramira i Zorana Bujasa - Program i sažeci priopćenja / Ljubotina, Damir ; Kamenov, Željka ; Mikac, Una ; Urch, Dražen (ur.). - Zagreb : 400 , 2009. 170 (ISBN: 978-953-175-339-5).
Skup: 19. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 22-25.04.2009.
Ključne riječi: Konflikt rad-obitelj; Konflikt obitelj-rad; Psihološki zahtjevi posla; Socijalna podrška; Kvaliteta obiteljskog funkcioniranja
( Work-to-family conflict; Family-to-work conflict; Psychological work demands; Social support; Quality of family functioning )
Sažetak:
Malo je istraživanja kojima se ispituje konflikt radne i obiteljske uloge provedeno u tranzicijskim zemljama kao što je Hrvatska, gdje bi struktura konflikta radne i obiteljske uloge mogla biti ponešto različita. Može se očekivati i da će razina tog konflikta biti veća kod smjenskih radnika i žena. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati prediktivnu vrijednost nekih karakteristika rada i obitelji za konflikt radne i obiteljske uloge na uzorku žena u Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno na skupini udatih medicinskih sestara Opće bolnice u Zadru, Splitu i Šibeniku. U ispitivanju su korištene skale za procjenu konflikta radne i obiteljske uloge, psiholoških zahtjeva posla, negativnih efekata organizacije radnog vremena, socijalne podrške od nadređenog i obitelji, kvaliteta funkcioniranja u obitelji (zajedništvo, skladnost, tolerancija i sukobi), te pitanja o rasporedu vremena rada i raspodjeli kućanskih poslova i brige o djeci između partnera. Kontrolirane su neke sociodemografske varijable (dob, stručna sprema, ukupni i sadašnji radni staž, broj djece). Konflikt zbog ometajućeg utjecaja rada na obitelj (konflikt rad-obitelj) i konflikt zbog ometajućeg utjecaja obitelji na rad (konflikt obitelj-rad) su se pokazali kao dva potpuno odvojena konstrukta koja su determinirana različitim faktorima. Konflikt rad-obitelj determiniraju neke karakteristike posla, od kojih se kao najznačajniji prediktor pokazala percepcija negativnih efekata organizacije vremena rada (veći konflikt rad-obitelj imaju smjenske radnice od radnica sa permanentnom jutarnjom smjenom), te psihološki zahtjevi posla, a konflikt obitelj-rad determiniraju karakteristike obitelji od kojih se najznačajnijim prediktorom pokazala razina sukoba u obitelji. Međutim, ne može se jasno odrediti da li je sukob u obitelji antecedent ili posljedica konflikta obitelj-rad. Ipak, daljnjim analizama utvrđeno je da je pravi prediktor konflikta obitelj-rad socijalna podrška od obitelji, a da je sukob u obitelji zapravo medijatorska varijabla u tom odnosu.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ana Šimunić (asimunic@unizd.hr), 11. Vel. 2013. u 15:26 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4