crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 618630

Knjiga

Autori: Baloban, Stjepan
Naslov: Etičnost i socijalnost na kušnji. Socijalna problematika u Hrvatskoj
( Ethics and Sociality on Probation. Social Issues in Croatia )
Vrsta knjige: monografija
Izdavač: Kršćanska sadašnjost
Grad: Zagreb
Godina: 1997
Serija: "Teološki radovi"
Stranica: 183
ISBN: 953-151-179-9
Ključne riječi: etičnost i socijalnost; socijalni nauk Crkve; poduzetničko gospodarstvo; pretvorba i privatizacija; mir i rat; socijalni dokumenti Crkve; vjernici laici; politika; etika okoliša
( ethics and sociality; social teaching of the Church; business economy; transformation and privatization; peace and war; social documents of the Church; laity; ethics and environment )
Sažetak:
Velike društveno-političke promjene u Srednjoj i Istočnoj Europi pri kraju 20. stoljeća kao i općeniti razvoj u svijetu nameću suvremenom čovjeku više važnih pitanja. Što se to stvarno događa i koliko vanjske promjene utječu na život i ponašanje čovjeka pojedinca, obitelji, manjih i većih društvenih skupina? Nova situacija traži i nove odgovore. Kršćanin u Hrvatskoj s pravom očekuje pomoć i potporu od Crkve i teologije. Ova knjiga je pokušaj pomoći kršćanskom vjerniku laiku u njegovom društvenom životu. Članci u knjizi s etičkog gledišta pretresaju nagle društvene promjene, odnose u gospodarstvu, pretvorbi i privatizaciji vlasništva, te odnos kršćanina prema politici. Riječ je o člancima koji su objavljeni u vremenskom razdoblju od 1990. do 1997. godine. Prvi dio knjige je posvećen socijalnoj problematici u užem smislu riječi: etika i gospodarstvo, etički problemi pretvorbe i privatizacije, zauzimanje Katoličke crkve za stradanja konkretnog čovjeka u ratu te o demokraciji. Drugi dio knjige se bavi problematikom vjernika laika u novi društvenim okolnostima i to o odnosu prema unutra, tj. prema predstavnicima Crkve, i prema van, tj. prema političkim događanjima. Pri kraju se raspravlja o duhovnim pokretima u Crkvi i o etičkom vidu zaštite čovjekova okoliša.
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstvena
Znanstvena područja:
Teologija
Upisao u CROSBI: Silvija Migles (migless@theo.kbf.hr), 15. Vel. 2013. u 15:36 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4