crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 618659

Knjiga

Urednik/ci: Baloban, Stjepan
Naslov: Socijalna budućnost Hrvatske: kršćani, nacija, politika, Europa
( Social Future of Croatia: Christians, Nation, Politics, Europe )
Vrsta knjige: zbornik
Izdavač: Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve ; Glas Koncila
Grad: Zagreb
Godina: 2002
Stranica: 228
ISBN: 953-6710-06-4
Ključne riječi: socijalna situacija u Hrvatskoj; socijalna država; socijalna politika; rad; supsidijarnost; solidarnost; Hrvatski katolički pokret; nacionalni identitet; kršćanin i politika; europske integracije
( social situation in Croatia; welfare state; social policy; labor; subsidiarity; solidarity; Croatian Catholic movement; national identity; Christians and politics; European integration )
Sažetak:
Kršćani i Crkva u Hrvatskoj preko svog socijalnog nauka mogu dati nezamjenjiv prinos promjeni naslijeđenog mentaliteta čekanja da će netko drugi, onaj koji je moćan i ima vlast, riješiti sve hrvatske probleme, kao i stvaranju ozračja u kojem će u središtu biti dostojanstvo svakog čovjeka. Potaknut tom idejom i 'znakovima vremena' koji nas okružuju, Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK organizirao je u korizmi 2002. godine socijalne tribine pod nazivom Socijalna budućnost Hrvatske. Naslov ove knjige govori da je tema obrađena pod različitim vidovima i u odnosu na neka važna pitanja o kojima ovisi budućnost Hrvatske. Prva dva naslova: Socijalna budućnost Hrvatske: o budućnosti iz perspektive socijalnih nesigurnosti i Socijalna budućnost Hrvatske: rad - supsidijarnost - solidarnost analiziraju socijalne prilike u Hrvatskoj i daju određene poticaje za mijenjanje dosadašnjeg mentaliteta te stvaranje uvjeta za razvoj unutarnjih kreativnih snaga koje su preduvjet željenih promjena. Druga dva naslova: Hrvatski katolički seniorat i 'narodno jedinstvo' Srba, Hrvata i Slovenaca (1912.-1918.) i Odnos kršćana prema naciji. Crkva i nacionalni identitet Hrvata 1941.-2001., bave se odnosom prema naciji pod posebnim vidom odnosa katolika i Crkve prema nacionalnom pitanju. U rješavanju socijalnih pitanja veoma je važna politika. Zbog toga se sljedeća dva naslova: Kršćanski identitet i politički angažman i Može li se kršćanin baviti politikom? bave odnosom kršćana i politike. Posljednja dva naslova: Hrvatska na putu u europske integracije i Nacionalni identitet i europske integracije obrađuju veoma važna pitanja odnosa Hrvatske i Europe. Socijalna budućnost Hrvatske velikim dijelom ovisi i o tome kakav će biti odnos Hrvatske prema Europi i svijetu.
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstvena
Znanstvena područja:
Teologija
Upisao u CROSBI: Silvija Migles (migless@theo.kbf.hr), 15. Vel. 2013. u 18:36 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4