crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 618664

Knjiga

Urednik/ci: Baloban, Stjepan
Naslov: Hrvatska obitelj na prekretnici
( Croatian Family on a Turning-Point )
Vrsta knjige: zbornik
Izdavač: Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve ; Glas Koncila
Grad: Zagreb
Godina: 2001
Stranica: 280
ISBN: 953-6710-05-6
Ključne riječi: obitelj; socijalna nesigurnost; obitelj i rad; demografski slom; pastoral obitelji; pravo na sklapanje braka; aktualni problemi; komunikacija; međuljudski odnosi
( family; social instability; family and work; demographic collapse; pastoral care of family; the right to enter into marriage; actual problems; communications; human relationships )
Sažetak:
U knjizi je obrađena problematika hrvatske obitelji. Obitelj je ustanova koja u teškoj socijalnoj situaciji u Hrvatskoj pokazuje najveću solidarnost, a istovremeno je i u velikoj krizi i svojevrsnom proturječju, jer se osjeća nedovoljno zaštićenom od društva, a prema njoj su velika očekivanja tog istog društva. Što može i treba učiniti Crkva u odnosu na hrvatsku obitelj? Riječ je o prikazima pod sljedećim naslovima: Obitelj i socijalna (ne)sigurnost u Hrvatskoj ; Uloga obitelji u novom shvaćanju rada ; Obitelj u Hrvatskoj nakon demografskog sloma: stanje i perspektive ; Crkveno djelovanje i aktualne obiteljske teškoće ; Pravo na sklapanje braka i osnivanje obitelji u Hrvatskoj ; Aktualni problemi braka i obitelji: etičko-socijalni vid ; Komunikacija između djece i roditelja ; Međuljudski odnosi u obitelji. Osam autora, svaki na svoj način, temeljito i kompetentno obrađuje problematiku obitelji. Riječ je o stručnjacima na području socijalne politike, socijalnog nauka Crkve, demografske problematike, pastoralne teologije, prava, moralne teologije te psihologije. Izbor tema i autora govori o interdisciplinarnom pristupu zajedničkoj temi hrvatske obitelji koju je potrebno iznova staviti u središte društvenih i crkvenih zanimanja.
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstvena
Znanstvena područja:
Teologija
Upisao u CROSBI: Silvija Migles (migless@theo.kbf.hr), 15. Vel. 2013. u 22:10 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4