Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sensory and textural properties of newly created functional chewing gum (CROSBI ID 377140)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bajalica, Anja Sensory and textural properties of newly created functional chewing gum / Komes, Draženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Bajalica, Anja

Komes, Draženka

engleski

Sensory and textural properties of newly created functional chewing gum

Uporaba guma za žvakanje u posljednje vrijeme je sve popularnija, a tržište im stalno raste. Cilj rada bio je dodatkom funkcionalnih sastojaka (kafein, teobromin, kava i čaj) proizvesti gume za žvakanje prihvatljivih senzorskih i teksturalnih svojstava. Postupak proizvodnje provodio se u mješaču guma za žvakanje. Provedeno je senzorsko ocjenjivanje, a na TA.HDPlus analizatoru određena je tekstura guma za žvakanje. U gumama za žvakanje s kafeinom i teobrominom analitički se određivao udjel kafeina i teobromina. Na temelju rezultata instrumentalnog mjerenja teksture i senzorskog ocjenjivanja, gume za žvakanje koje u sastavu sadrže aromu acerole ocjenjene su najprihvatljivijima, dok su gume za žvakanje koje u sastavu sadrže čaj i kavu neprihvatljivo ocjenjene zbog zrnate teksture i izrazite gorčine.

Chewing gum; Functional ingredients; Sensory evaluation; Textural properties

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58

29.06.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija