Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Influence of ingredients on the antioxidant capacity of chocolate liqueur (CROSBI ID 377144)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Premoša, Tea Influence of ingredients on the antioxidant capacity of chocolate liqueur / Komes, Draženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Premoša, Tea

Komes, Draženka

engleski

Influence of ingredients on the antioxidant capacity of chocolate liqueur

Cilj ovog rada je ispitati utjecaj sastojaka čokoladnih likera (vrsta čokolade i postotak etanola) na antioksidacijski kapacitet čokoladnih likera nakon jednog i dva mjeseca odležavanja. Čokoladni likeri pripremljeni su od 4 vrste čokolade različitog udjela kakaovih dijelova (30%, 32%, 50% i 72%) u kombinaciji s 20%, 25% i 30%- tnim etanolom. Spektrofotometrijski su određeni udjeli ukupnih fenola metodom s Folin- Ciocalteau reagensom te udjeli ukupnih proantocijanidina metodom po Bate- Smithu. Za određivanje antioksidacijskog kapaciteta korištene su dvije metode: ABTS, reakcija s radikalima 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) i DPPH, reakcija s 2, 2'-difenil-1-pikrilhidrazilom. Rezultati su potvrdili da liker s najvećim udjelom kakaovih dijelova (72%) i s najvećim postotkom alkohola (30% etanola), sadrži najveći udio polifenolnih spojeva (ukupnih fenola, proantocijanidina) i ima najveći antioksidacijski kapacitet.

Antioxidative capacity; Chocolate liqueur; Ethanol; Polyphenolic content

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

11.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija