Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Influence of three months of storage on the content of polyphenols and the rheological properties of chocolate liqueurs (CROSBI ID 377147)

Ocjenski rad | diplomski rad

Drmić, Helena Influence of three months of storage on the content of polyphenols and the rheological properties of chocolate liqueurs / Komes, Draženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Drmić, Helena

Komes, Draženka

engleski

Influence of three months of storage on the content of polyphenols and the rheological properties of chocolate liqueurs

Cilj istraživanja bio je kvantificirati promjene sastava polifenola i antioksidacijskog kapaciteta čokoladnih likera proizvedenih od čokolada različitih udjela kakaovih dijelova (30, 32, 50 i 72 %) u kombinaciji s različitim koncentracijama etanola (20, 25 i 30 %) tijekom tromjesečnog odležavanja. Polifenolni profil uzoraka određen je UV-VIS spektrofotometrijskim metodama, kao i antioksidacijski kapacitet koji je određen primjenom ABTS (2, 2-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) i DPPH (2, 2-di(4-tert-oktofenil)-1-pikrilhidrazil) metoda. Reološka svojstva istih određena su rotacionim reometrom Rheometric Scientific RM–180. Povećanjem koncentracije etanola povećava se udio ekstrahiranih polifenola te je najveći udio ukupnih fenola, flavan-3-ola i proantocijanidina određen u likerima proizvedenima od čokolade s 72 % kakaovih dijelova i 30 %-tnim etanolom. Tijekom tromjesečnog odležavanja udio ukupnih fenola, flavonoida i flavan-3-ola se smanjuje, dok se udio proantocijanidina te antioksidacijski kapacitet značajno povećavaju. Uzorci pokazuju svojstva pseudoplastičnih (30, 50, 72 %) i dilatanatnih (32 %) tekućina. Značajan antioksidacijski potencijal čokoladnih likera ukazuje na potrebu daljnjeg razvoja i istraživanja ovih proizvoda u cilju proizvodnje funkcionalnih proizvoda.

Antioxidants; Chocolate; Liqueur; Polyphenols; Rheology

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

97

24.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija