Influence of three months of storage on the content of polyphenols and the rheological properties of chocolate liqueurs (CROSBI ID 377147)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Drmić, Helena
Komes, Draženka
engleski
Influence of three months of storage on the content of polyphenols and the rheological properties of chocolate liqueurs
Cilj istraživanja bio je kvantificirati promjene sastava polifenola i antioksidacijskog kapaciteta čokoladnih likera proizvedenih od čokolada različitih udjela kakaovih dijelova (30, 32, 50 i 72 %) u kombinaciji s različitim koncentracijama etanola (20, 25 i 30 %) tijekom tromjesečnog odležavanja. Polifenolni profil uzoraka određen je UV-VIS spektrofotometrijskim metodama, kao i antioksidacijski kapacitet koji je određen primjenom ABTS (2, 2-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) i DPPH (2, 2-di(4-tert-oktofenil)-1-pikrilhidrazil) metoda. Reološka svojstva istih određena su rotacionim reometrom Rheometric Scientific RM–180. Povećanjem koncentracije etanola povećava se udio ekstrahiranih polifenola te je najveći udio ukupnih fenola, flavan-3-ola i proantocijanidina određen u likerima proizvedenima od čokolade s 72 % kakaovih dijelova i 30 %-tnim etanolom. Tijekom tromjesečnog odležavanja udio ukupnih fenola, flavonoida i flavan-3-ola se smanjuje, dok se udio proantocijanidina te antioksidacijski kapacitet značajno povećavaju. Uzorci pokazuju svojstva pseudoplastičnih (30, 50, 72 %) i dilatanatnih (32 %) tekućina. Značajan antioksidacijski potencijal čokoladnih likera ukazuje na potrebu daljnjeg razvoja i istraživanja ovih proizvoda u cilju proizvodnje funkcionalnih proizvoda.
Antioxidants; Chocolate; Liqueur; Polyphenols; Rheology
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
97
24.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb