crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 621600

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Sušanj, Zoran
Naslov: Organizacijske intervencije u procesima upravljanja ljudskim resursima: uloga rukovoditelja u očuvanju mentalnog zdravlja
( Organizational interventions in human resource management processes: the role of leaders in preservation of mental health )
Knjiga: Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja
Urednik/ci: Božičević, Viktor ; Brlas, Siniša ; Gulin, Marina
Izdavač: Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije
Grad: Virovitica
Godina: 2012
Raspon stranica:: 246-263
Ukupni broj stranica u knjizi:: 492
ISBN: 978-953-7756-06-2
Ključne riječi: mentalno zdravlje na radnom mjestu, procesni model upravljanja ljudskim resursima
( mental health at work, process model of human resource management )
Sažetak:
Procesni model upravljanja ljudskim resursima predstavljen je kao okvir za analizu i provođenje univerzalnih (preventivnih) organizacijskih intervencija usmjerenih očuvanju i poboljšanju mentalnog zdravlja zaposlenih u organizaciji. U ishodištu procesnog modela upravljanja ljudskim resursima su strateška usmjerenja na temelju kojih su oblikovani zahtjevi radnog mjesta koje organizacija postavlja pred zaposlenike. Definirani zahtjevi su temelj kako za pribavljanje i odabir, tako i za razvoj kompetencija i ciljno vođenje zaposlenih. Na redovite povratne informacije o razvoju i učinku zaposlenika nadovezuju se sistemi osposobljavanja i karijere. Nagrađivanje se temelji na jasnim zahtjevima rada, ali i na izmjerenim individualnim rezultatima rada i razvoju kompetencija. U okviru pojedinih podprocesa upravljanja ljudskim resursima nastoji se jasno odrediti i razlikovati uloga stručnjaka (organizacijskog psihologa) i menadžmenta (rukovoditelja svih razina) u redukciji stresora vezanih uz kontekst i sadržaj rada. Usklađeno djelovanje psihologa i rukovoditelja u svim opisanim procesima upravljanja ljudskim resursima za posljedicu će imati veću jasnoću radne i organizacijske uloge, višu radnu motivaciju i stavove zaposlenih, brži razvoj potrebnih kompetencija, kvalitetnije donošenje odluka, bolje međuljudske odnose, povoljniju organizacijsku klimu i jaku organizacijsku kulturu te općenito bolje organizacijsko funkcioniranje. Ukratko, uz stručnu podršku organizacijskog psihologa, rukovoditelj upravlja svojim ljudima na način koji osigurava unapređivanje mentalnog zdravlja na radnom mjestu.
Projekt / tema: 009-0092660-2658
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Zoran Sušanj (zsusanj@ffri.hr), 11. Ožu. 2013. u 14:38 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4