crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 622042

Časopis

Autori: Radeljević, Biljana; Mikulec, Nataša; Antunac, Neven; Prpić, Zvonimir; Maletić, Mirjana; Havranek, Jasmina
Naslov: Utjecaj mikrobne kulture na koncentraciju ukupnih slobodnih aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira
( Influence of starter culture on total free aminoacids concentration during ripening of Krk cheese )
Izvornik: Mljekarstvo (0026-704X) 63 (2013), 1; 15-21
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: Krčki ovčji sir; zrenje sira; slobodne aminokiseline; mikrobne kulture
( ewe cheese from the island of Krk; cheese ripening; total free amino acids; microbial culture )
Sažetak:
Cilj rada bio je odrediti utjecaj dodatka mikrobne (komercijalne, starter) kulture na koncentraciju ukupnih slobodnih amino skupina (aminokiselina) u sirevima u različitim fazama zrenja. Slobodne amino skupine određivane su reakcijom s ninhidrinom uz kadmij (Cd) u vodenom ekstraktu sira, te su izražene kao koncentracija leucina u suhoj tvari sira. Praćene su promjene koncentracije ukupnih slobodnih aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira (0., 30., 60., 90. i 120. dan). U vodenim ekstraktima sira u svim fazama zrenja detektirano je prisustvo slobodnih NH2 skupina, odnosno amina, aminokiselina i manjih peptida, čija se koncentracija značajno (P<0, 01) povećavala tijekom zrenja. U sirevima proizvedenim sa i bez dodatka mikrobne kulture utvrđene su značajne razlike (P<0, 01) u koncentraciji ukupnih slobodnih aminokiselina 90. i 120. dana. Kadmij-ninhidrinska metoda se pokazala prikladnom za praćenje tijeka zrenja Krčkog sira, kao i za utvrđivanje razlika u koncentraciji ukupnih slobodnih aminokiselina zrelih sireva ovisno o tehnološkom procesu proizvodnje.
Projekt / tema: 178-1782128-2121, 178-1782128-2124, 178-1782128-2127
Izvorni jezik: HRV
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
Science Citation Index Expanded (SCI-EXP) (sastavni dio Web of Science Core Collectiona)
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija),Prehrambena tehnologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Utjecaj mikrobne kulture na koncentraciju ukupnih slobodnih aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira
Upisao u CROSBI: Biljana Radeljević (bili100@net.hr), 14. Ožu. 2013. u 09:52 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4