Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj mikrobne kulture na koncentraciju ukupnih slobodnih aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira (CROSBI ID 191478)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Radeljević, Biljana ; Mikulec, Nataša ; Antunac, Neven ; Prpić, Zvonimir ; Maletić, Mirjana ; Havranek, Jasmina Utjecaj mikrobne kulture na koncentraciju ukupnih slobodnih aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira // Mljekarstvo, 63 (2013), 1; 15-21

Podaci o odgovornosti

Radeljević, Biljana ; Mikulec, Nataša ; Antunac, Neven ; Prpić, Zvonimir ; Maletić, Mirjana ; Havranek, Jasmina

hrvatski

Utjecaj mikrobne kulture na koncentraciju ukupnih slobodnih aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira

Cilj rada bio je odrediti utjecaj dodatka mikrobne (komercijalne, starter) kulture na koncentraciju ukupnih slobodnih amino skupina (aminokiselina) u sirevima u različitim fazama zrenja. Slobodne amino skupine određivane su reakcijom s ninhidrinom uz kadmij (Cd) u vodenom ekstraktu sira, te su izražene kao koncentracija leucina u suhoj tvari sira. Praćene su promjene koncentracije ukupnih slobodnih aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira (0., 30., 60., 90. i 120. dan). U vodenim ekstraktima sira u svim fazama zrenja detektirano je prisustvo slobodnih NH2 skupina, odnosno amina, aminokiselina i manjih peptida, čija se koncentracija značajno (P<0, 01) povećavala tijekom zrenja. U sirevima proizvedenim sa i bez dodatka mikrobne kulture utvrđene su značajne razlike (P<0, 01) u koncentraciji ukupnih slobodnih aminokiselina 90. i 120. dana. Kadmij-ninhidrinska metoda se pokazala prikladnom za praćenje tijeka zrenja Krčkog sira, kao i za utvrđivanje razlika u koncentraciji ukupnih slobodnih aminokiselina zrelih sireva ovisno o tehnološkom procesu proizvodnje.

Krčki ovčji sir; zrenje sira; slobodne aminokiseline; mikrobne kulture

nije evidentirano

engleski

Influence of starter culture on total free aminoacids concentration during ripening of Krk cheese

nije evidentirano

ewe cheese from the island of Krk; cheese ripening; total free amino acids; microbial culture

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63 (1)

2013.

15-21

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija

Indeksiranost