crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 622884

Rad u postupku objavljivanja

Autori: Belamarić, Josip
Naslov: Svijećnjaci zadarskih majstora Mateja i Aristodija i dosad nepoznati fragmenti srednjovjekovnog tekstila iz splitske katedrale
( LAMPS OF ZADAR MASTER CRAFTSMEN MATHEUS AND ARISTODIUS AND PREVIOUSLY UNKNOWN TEXTILE FRAGMENTS FROM SPLIT CATHEDRAL )
Izvornik: Zborniku međunarodnog znanstvenog skupa Splitska hagiografska baština: povijest, legenda, tekst (ur. J. Belamarić, B. Lučin, M. Trogrlić, J. Vrandečić) (2013)
Status rada: Poslan
Ključne riječi: Matej i Aristodije; sinovi Zorobabelovi; splitski nadbiskup Bernard
( Zadar painters; goldsmiths and illuminators Matheus and Aristodius; Thomas the Archdeacon; romanesque hanging lamps; Split Cathedral; Archbishop Bernard; reliquary of St Anastasius; medieval textiles )
Sažetak:
U članku se interpretiraju odlike dvaju visećih svijećnjaka – dosad nespomenutih u literaturi – što ih je autor nedavno uočio nad glavnim oltarom u splitskoj katedrali. Temeljem stilskih i ikonografskih odlika pripisuje ih domaćoj zlatarskoj radionici s početka 13. stoljeća ; dapače, u njima se prepoznaju djela zadarskih slikara, zlatara i iluminatora rukopisa – Mateja i Aristodija, sinova Zorobabela, o kojima zanimljive vijesti donosi Toma Arhiđakon. Viseći su svijećnjaci iz tog doba raritetni i u širim okvirima jer je malo koji došao do naših vremena, a paralele splitskima nalaze se u primjerima islamske umjetnosti. U članku se prvi put objavljuju i dva sloja među tekstilnim fragmentima koji su se očuvali, reklo bi se, jednakim čudom, u baroknom moćniku sv. Staša. Analizirajući njihove stilske odlike, autor zaključuje da je riječ o tkaninama vezanim uz prigode posvećenja oltara tog splitskog zaštitnika. Prvi bi mogao biti izvrsno sačuvani ostatak islamske svile, iz neke kraljevske radionice s kraja umajadske dinastije ili s početka vladavine abasidske dinastije, dakle iz sredine 8. stoljeća ili malo poslije. To bi moglo upućivati na pretpostavku da je u Split došao s nadbiskupom Ivanom, koji je godine 787. sudjelovao na glasovitom Drugom nicejskom saboru, koji je sazvala carica Irena, namjesnica Konstantina VI., u prvom redu da bi se razmatrao problem ikonoklazma. Osobito važne odredbe Sabora odnosile su se na potrebu pravilne posvete oltara. Drugi fragment tekstila otkrivenog u moćniku sv. Staša vezen je zlatom, vjerojatno u nekoj sjevernotalijanskoj radionici 1200-ih, a može ga se povezati s posvetom svečeva oltara, koji je bio temeljito obnovljen godine 1209., u vrijeme nadbiskupa Bernarda i kneza Domalda.
Projekt / tema: 130-1300620-0621
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Povijest umjetnosti
Upisao u CROSBI: Josip Belamarić (jbelamaric@hotmail.com), 21. Ožu. 2013. u 13:54 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4