crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 623164

Časopis

Autori: Čičić, Ivana; Špoljarević, Marija; Japundžić-Palenkić, Božica; Teklić, Tihana
Naslov: Električni konduktivitet sjemena soje na različitim temperaturama imbibicije
( Electrical conductivity of soybean seed at different imbibition temperatures )
Izvornik: Sjemenarstvo (1330-0121) 29 (2012), 1/2; 37-52
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: električni konduktivitet sjemena ; imbibicija ; soja ; temperatura ; vigor sjemena
( seed electrical conductivity ; imbibition ; soybean ; temperature ; seed vigour )
Sažetak:
Krupna i srednja frakcija sjemena tri kultivara soje (Zora, Lucija i Korana) su testirani uobičajenim metodama analize kvalitete sjemena (masa 1000 zrna, sadržaj vlage, energija klijanja - EK, standardni test klijavosti - SK) te “cold” testom (CT). Zatim je proveden test konduktiviteta sjemena (EC) “bulk” metodom na tri konstantne temperature imbibicije (10, 20 i 30oC, 24 h), uz određivanje % usvojene vode sjemenom tijekom imbibicije. Ispitivani kultivari soje se nisu značajno razlikovali po EK, SK i CT. Srednja frakcija je imala vrlo značajno veću EK i SK u odnosu na krupnu frakciju. Prema postojećoj kategorizaciji EC sjemena za krupnozrne leguminoze i CT, obje frakcije sjemena pokazuju visok vigor. EC sjemena soje je varirao od 18, 0 μScm-1g-1 do 29, 5 μScm-1g-1, s vrlo značajno većim vrijednostima na 30oC. Najveći EC, uz najmanji CT, utvrđen je kod sjemena kultivara Korana. Frakcija sjemena nije značajno utjecala na EC. Značajna negativna korelacija između EC i CT kod sjemena srednje frakcije indicira da je EC na 20oC pogodan za brzu analizu vigora sjemena soje, ukoliko u uzorku prevladava srednja frakcija. Količina usvojene vode sjemenom nakon imbibicije u EC je iznosila od 114, 5 do 130, 4% u odnosu na početnu masu sjemena. Uz značajan utjecaj kultivara, frakcije i njihove interakcije, najveći intenzitet usvajanja vode utvrđen je pri najvišoj temperaturi imbibicije i kod srednje frakcije sjemena. Dobiveni rezultati upućuju na daljnja istraživanja procesa imbibicije sjemena u laboratorijskim i poljskim uvjetima, sa svrhom boljeg poznavanja genetskog potencijala soje za otpornost na imbibicijsko oštećenje i uspješno nicanje u nepovoljnim uvjetima.
Projekt / tema: 079-0790494-0559
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)
URL Internet adrese: https://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=145905
http://hrcak.srce.hr/sjemenarstvo
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Električni konduktivitet sjemena soje na različitim temperaturama imbibicije
Upisao u CROSBI: Tihana Teklić (tteklic@pfos.hr), 24. Ožu. 2013. u 23:19 sati



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4