crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 625762

Zbornik radova

Autori: Rajhvajn Bulat, Linda
Naslov: Uloga roditelja i vršnjaka u određivanju seksualnosti adolescentica – Posreduju li vršnjačke varijable na vezu između obiteljskih varijabli i seksualnog ponašanja djevojaka?
( The role of parents and peers in predicting of female adolescents' sexuality - Are peers mediators in relationship between family and girls' sexual behaviour? )
Izvornik: 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa - Sažeci priopćenjaZagreb :
Skup: 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 11-13.04.2013.
Ključne riječi: seksualno ponašanje; adolescentice; roditelji; vršnjaci
( sexual behaviour; female adolescents; parents; peers )
Sažetak:
Socijalizacijski činitelji na različiti način utječu na seksualno ponašanje adolescenata – roditelji i škola su socijalni činitelji koji su više tradicionalni i promoviraju zdravlje, dok vršnjaci i masovni mediji pružaju informacije koje povećavaju adolescentsku seksualnu aktivnost. Miller, Benson, i Galbraith (2001) predložili su model u kojem stupanje adolescenata u spolne odnose i njihovu seksualnu aktivnost objašnjavaju obiteljskim i vršnjačkim utjecajima, pri čemu u modelu obiteljski utjecaji imaju ulogu prediktora, a vršnjački medijatora. Cilj rada je provjeriti posredujući učinak vršnjačkih normi i odnosa s vršnjacima na vezu između odnosa s roditeljima i seksualnog ponašanja adolescentica. Prikazani rezultati dio su opširnijeg istraživanja, provedenog u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji 2009. godine. U istraživanju je sudjelovalo 750 učenica prvih (N=374) i trećih razreda (N=376) srednjih škola (strukovnog i gimnazijskog usmjerenja). Iako je u istraživanju korišten veći broj upitnika, u izlaganju će biti prikazani podaci dobiveni Upitnikom seksualnosti (seksualno ponašanje se odnosi na iskustvo sudionica u 7 seksualnih aktivnosti različite vrste i intenziteta), Marshovim upitnikom samoopisivanja II (pri čemu će se razmatrati subskale odnosa s roditeljima, odnosa s vršnjacima istog spola te s vršnjacima suprotnog spola), Vršnjačkim normama za seksualnu aktivnost (procjena vršnjačkog pritiska da sudionica stupi u spolne odnose u idućoj godini, postotak spolno aktivnih prijatelja te procjena je li većina vršnjakinja sličnih adolescentici već stupila u spolne odnose) te Skalom roditeljskog i vršnjačkog odobravanja seksualnog ponašanja. Početne analize pokazale su kako su sve navedene varijable statistički značajno povezane sa seksualnim ponašanjem djevojaka, a u izlaganju će dodatno biti provjereni i problematizirani spomenuti posredujući učinci.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 066-0661686-1431
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Socijalne djelatnosti
Upisao u CROSBI: Linda Rajhvajn Bulat (linda.rajhvajn@pravo.hr), 15. Tra. 2013. u 22:43 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4