crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 626215

Časopis

Autori: Tot, Ivan
Naslov: Zakonski rokovi ispunjenja novčanih obveza iz trgovačkih ugovora u pravu Europske unije
( Statutory Periods of Performance of Monetary Obligations in Commercial Transactions in the Law of the European Union )
Izvornik: Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (1330-349X) 34 (2013), 1; 239-276
Vrsta rada: izvorni znanstveni rad
Ključne riječi: zakonski rokovi ispunjenja novčanih obveza ; zakonski rokovi plaćanja ; Direktiva 2000/35/EZ ; Direktiva 2011/7/EU
( statutory periods of performance of monetary obligations ; statutory payment periods ; Directive 2000/35/EC ; Directive 2011/7/EU )
Sažetak:
Predmetom rada su odredbe Direktive 2011/7/EU o suzbijanju zakašnjenja s plaćanjem u trgovačkim ugovorima koje se odnose na zakonske rokove ispunjenja novčanih obveza iz trgovačkih ugovora koji se imaju primijeniti u slučaju da ugovorne strane nisu ugovorom odredile rok ispunjenja novčane obveze. S obzirom na prijepore u pravnoj literaturi o tome uređuju li se Direktivom 2011/7/EU, odnosno ranijom Direktivom 2000/35/EZ, rokovi ispunjenja primarnih novčanih obveza iz trgovačkih ugovora ili ne, u radu se ponajprije daje odgovor na ovo prijeporno pitanje. Nakon utvrđenja da iz teleološke interpretacije odredaba obje direktive proizlazi da su države članice Europske unije obvezne u nacionalnom pravu urediti zakonske rokove ispunjenja primarnih novčanih obveza iz trgovačkih ugovora, u radu se pristupa analizi odredaba direktive koje se odnose na zakonske rokove ispunjenja novčanih obveza. Cilj rada je utvrditi postiže li se odredbama direktive odgovarajući stupanj zaštite vjerovnika novčanih obveza od negativnih učinaka zakašnjenja s plaćanjem. Ukazuje se na manjkavosti uređenja sadržanog u direktivi i iznose prijedlozi za adekvatnijim pravnim rješenjima de lege ferenda. Odredbe Direktive 2011/7/EU u radu se analiziraju u poredbi s odredbama ranije Direktive 2000/35/EZ te u poredbi s odredbama prijedloga uredbe Europske unije o Zajedničkom europskom pravu kupoprodaje koji je dijelom pripremljen na podlozi odredaba Direktive 2011/7/EU.
Izvorni jezik: hrv
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
HeinOnline
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Pravo
URL Internet adrese: https://hrcak.srce.hr/116289
https://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=171928
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Zakonski rokovi ispunjenja novčanih obveza iz trgovačkih ugovora u pravu Europske unije
Upisao u CROSBI: Ivan Tot (itot@efzg.hr), 20. Tra. 2013. u 10:28 sati
Napomene:
Objavljeno i u dva dijela u: Pravo i porezi, br. 12, prosinac 2013., te br. 1, siječanj 2014.  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4