crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 626578

Zbornik radova

Autori: Kukić, Miljana
Naslov: Prediktori nezadovoljstva slikom tijela i korištenja strategija za smanjenje tjelesne težine u djevojaka
( Predictors of body image dissatisfaction and use of strategies to lose weight in girls )
Izvornik: 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa, sažeci priopćenja / Kuterovac Jagodić, Gordana ; Erceg Jugović, Inja ; Huić, Aleksandra (ur.). - Zagreb : Filozofski fakultet , 2013. 103-103 (ISBN: 978-953-175-463-7).
Skup: 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 11-13.04.2013.
Ključne riječi: nezadovoljstvo slikom tijela; strategije za smanjenje tjelesne težine; internalizacija; važnost slike tijela; djevojke
( body image dissatisfaction; strategies to lose weight; internalization; body image importance; girls )
Sažetak:
U zapadnjačkoj kulturi nezadovoljstvo izgledom vlastitoga tijela u djevojaka toliko je učestalo da ga se može smatrati gotovo normativnim. Uz to što utječe na samovrednovanje djevojaka, ono je i jedan od rizičnih čimbenika za razvoj poremećaja hranjenja. Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi prediktore nezadovoljstva slikom tijela i korištenja strategija za smanjenje tjelesne težine u djevojaka. Na uzorku od 600 učenica srednjih škola, raspona dobi od 14 do 19 godina (M=16.2, SD=1.20), primijenjeni su sljedeći mjerni instrumenti: Skala trostrukoga utjecaja (Keery, van den Berg i Thompson, 2004), Skala zadirkivanja (Thompson, Cattarin, Fowler i Fisher, 1995), Upitnik sociokulturalnih stavova o tjelesnom izgledu (Heinberg, Thompson i Stormer, 1995) te Upitnik slike tijela i strategija za promjenu tjelesnog izgleda (Ricciardelli i McCabe, 2000). Podaci o tjelesnoj težini i visini dobiveni su samoiskazom sudionica. Ispitivanje je bilo anonimno, a provodilo se grupno za vrijeme redovne nastave. Samo 28% ispitanih djevojaka zadovoljno je svojim izgledom, a gotovo 60% ih razmišlja o smanjenju težine ili pokušava smanjiti tjelesnu težinu. Rezultati regresijskih analiza pokazali su da ispitane varijable zajedno objašnjavaju 58% varijance zadovoljstva slikom tijela te 79% varijance korištenja strategija za smanjenje tjelesne težine. Značajnim samostalnim prediktorima nezadovoljstva slikom tijela pokazali su se indeks tjelesne mase, zadirkivanje zbog tjelesne težine, internalizacija ideala vitkosti i važnost koju osoba pridaje slici tijela. Uz ove varijable, značajnim samostalnim prediktorom korištenja strategija za smanjenje tjelesne težine pokazao se i sociokulturalni pritisak ka vitkosti. Ovi rezultati mogu poslužiti kao smjernice za osmišljavanje preventivnih programa i tretmana usmjerenih na povećanje zadovoljstva slikom tijela u adolescentica.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 009-0092660-2656
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://psihologija.ffzg.unizg.hr/drzb2013/program/knjiga-sazetaka
Upisao u CROSBI: Miljana Kukić (mkukic@ffri.hr), 23. Tra. 2013. u 15:00 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4