crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 62776

Zbornik radova

Autori: Čengić, Drago; Rogić, Ivan; Županov, Josip; Jurčević, Josip; Spajić-Vrkaš, Vedrana; Šakić, Vlado; Lay, Vladimir; Crnković-Pozaić, Sanja; Čučković, Nevenka; Dragičević, Tomislav; Kolundžić, Stevo; Kleiner, Marko; Lažnjak, Jasminka; Švarc, Jadranka; Katunarić, Vjeran; Kregar, Josip
Naslov: Knjiga sažetaka / Sociološki susreti "Upravljačke elite i modernizacija"
( Ruling elites and modernization: Book of summaries )
Izvornik: Knjiga sažetaka / Sociološki susreti "Upravljačke elite i modernizacija" / Čengić, Drago ; Rogić, Ivan (ur.). - Zagreb : Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb , 2000. 25-25.
Skup: Znanstveno-stručni skup Annales Pilar 2000., Sociološki susreti "Upravljačke elite i modernizacija"
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 23.11.2000.
Ključne riječi: upravljačke elite; modernizacija; Hrvatska
( Ruling elites; modernization; Croatia )
Sažetak:
U ovoj Knjizi sažetaka u tri cjeline sabrani su sažeci radova sa znanstveno-stručnog skupa "Upravljačke elite i modernizacija", održanog 23.11.2000. godina u organizaciji IDZ Ivo Pilar u Zagrebu. Naslovi su cjelina: Upravljačke elite u multidisciplinarnoj retrospektivi, Korporacije, upravljanje i poteškoće oblikovanja novoga odentiteta, Elite, konsenzus i modernizacija. Unutar tih cjelina našla su se sljedeća izlaganja/radovi: Industrijalizirajuća i dezindustrijalizirajuća elita u Hrvatskoj u drugoj polovici 20. stoljeća ; Upravljačke elite u suvremenoj hrvatskoj povijesti ; Pokušaj redefiniranja obrazovanja elita i modernizacije školovanja u kontekstu europskih integracija ; Ima li Hrvatska elitu: sociopsihološki pogled ; Ekološka (ne)osviještenost političke i poduzetničke elite Hrvatske ; Preustroj HZZ-a: u potrazi za novim identitetom ; Utjecaj postprivatizacijske vlasničke strukture na kvalitetu korporacijskog upravljanja u Hrvatskoj ; Naftno gospodarstvo: promjene, smjerovi, dosezi ; Problemi korporacijskog upravljanja: njemačko iskustvo ; Upravljačke elite i socijalno oblikovanje tehnologije ; Nove elite, razvoj i nacionalni konsenzus ; Tri hrvatske modernizacije i uloga elita ; Upravljačke elite - stvaranje likova i uloga aktera ; Menadžeri, vlasnici i koncepti korporacije. Izlaganja autora pokušala su odgovoriti na neka od četiri temeljna pitanja nove hrvatske modernizacije, kao što su ova pitanja. Prvo, koji su to temeljni problemi koje hrvatsko društvo treba rješavati iz obzora modernizacije hrvatskog društva? Na koji bi ih način trebalo rješavati? Drugo, kakav jest a kakav bi trebao biti odnos između hrvatske upravljačke/političke elite i modernizacije, odnosno između hrvatske menadžerske/poduzetničke elite i procesa modernizacije društva odnosno modernizacije poduzeća? Treće, kakva su međunarodna iskustva iz nama najbližeg susjedstva o odnosu upravljačkih elita i procesa modernizacije društvenih struktura? Koja su to distinktivna obilježja, ako ih uopće ima, koja kroz proces formiranja i reproduciranja upravljačkih elita osiguravaju razvitak i modernizaciju određenoga društva? Kako doći do "punoljetne upravljačke elite" u hrvatskim prilikama i koja su to njena za modernizaciju poželjna/distinktivna obilježja: visoko obrazovanje (pogotovo ekonomsko), politička moć, društvena odgovornost, stvaralaštvo, mirotvornost, profesionalni birokratski aparat? Četvrto, kako misliti o hrvatskoj modernizaciji danas? Tko su njezini realni, socijalni akteri i može li se ona dogoditi samo djelovanjem upravljačkih elita ili pak politikom "velikih socijalnih saveza" radi očuvanja socijalnog mira? Koje je mjesto sociologa i drugih znanstvenika u promišljanju modernizacije i globalizacije i kako osigurati "prostore ne-političkog diskursa" za razgovor o tim i drugim temama, relevantnima za interese zajednice/društva?
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 01940110
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Sociologija  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4