crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 629820

Zbornik radova

Autori: Anić, Jadranka Rebeka
Naslov: Emancipacija i ravnopravnost u hrvatskom kontekstu
( Emancipation and equality in the Croatian context )
Izvornik: Rodna perspektiva u međureligijskom dijalogu u XXI veku : zbornik radova / Savić, Svenka ; Anić, Rebeka (ur.). - Novi Sad : Futura publikacije ; Ženske studije i istraživanja , 2009. 135-155 (ISBN: 978-86-7188-110-4).
Skup: Rodna perspektiva u međureligijskom dijalogu u XXI veku
Mjesto i datum: Novi Sad, Srbija, 07.03.2008.
Ključne riječi: žene; muškarci; rod; emancipacija; ravnopravnost; Crkva; kućanski poslovi; svećenici; redovnice; rodna socijalizacija; rodni identiteti; rodne uloge
( women; men; gender; emancipation; equality; Church; housework; priests; nuns; gender socialization; gender identity; gender roles )
Sažetak:
Raskorak koji se u Hrvatskoj pojavljuje između emancipacije na makro i mikro razini te između zakonom osigurane, proklamirane ravnopravnosti i njezinog provođenja bez obzira o kojoj se društvenoj razini radi, glavna je tema prvoga dijela ovoga članka. Nakon naznaka koliko je stvaranju raskoraka između proklamirane i zbiljske emancipacije u Hrvatskoj pogodovao društveni kontekst u kojem se proces emancipacije i ravnopravnosti provodio, slijedi prikaz ishoda istraživanja koje je po narudžbi Franjevačkog instituta za kulturu mira tijekom listopada i studenog 2005. godine provela agencija Target a koja se odnose na emancipaciju i ravnopravnost. Radi se o analizi odgovora ispitanika na pitanje kako građani Hrvatske procjenjuju dosegnuti stupanj emancipacije i ravnopravnosti u Hrvatskoj, koliko emancipaciju i ravnopravnost smatraju nužnom za budući razvoj hrvatskoga društva, vezuju li emancipaciju i ravnopravnost samo za makro razinu ili uočavaju da se odnosi i na mikro razinu te što to može značiti za budući razvoj emancipacije i ravnopravnosti. U članku su prikazani i ishodi analize podataka vezanih uz pitanje rodne socijalizacije i promjena socijalnih koncepata muškosti i ženskosti. Drugi, kraći dio članka, odnosi se na doživljaj rodne ravnopravnosti u Crkvi u Hrvatskoj i temelji se također na analizi odgovora iz upitnika Franjevačkog instituta za kulturu mira.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 194-1941560-1542
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Sociologija,Teologija,Povijest
Upisao u CROSBI: Rebeka Jadranka Anić (rebeka_an@yahoo.de), 20. Svi. 2013. u 09:56 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4