crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 629952

Zbornik radova

Autori: Anić, Jadranka Rebeka
Naslov: Žensko pitanje u Crkvi u Hrvatskoj
( Women's issues in the Church in Croatia )
Izvornik: Mogućnosti organiziranog djelovanja laika u Hrvatskoj, Simpozij hrvatskih vjernika laika / Hranić, Đuro (ur.). - Zagreb : Kršćanska sadašnjost , 2002. 529-555.
Skup: Mogućnosti organiziranog djelovanja laika u Hrvatskoj, Simpozij hrvatskih vjernika laika
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 6. 10. 2001.
Ključne riječi: žene; rodne teorije; katolički pokret; feminizam; feministička teologija; obrazovanje žena; žene u politici; žene u obitelji; žene u Crkvi
( feminist; woman; gender; catholic movement; feminist theology; education of women; women in politics; women in family; women in Church )
Sažetak:
Nakon kratkog prikaza položaja žena u društvu i Crkvi u Hrvatskoj nakon demokratskih promjena, u članku se nastoji identificirati žensko pitanje u Crkvi. Žensko pitanje se predstavlja pod vidom (ne)postojanja ženskog pokreta i ženskih udruga, poimanja feminizma i feminističke teologije, utjecaja Drugog vatikanskog sabora na položaj žena u Crkvi, vladajućih rodnih teorija i njihovih posljedica na obiteljsko-društveno-crkveni položaj žena. Na temelju tako postavljene analize, teoretsko-praktični prijedlozi mogućeg razvitka ženskog pitanja sažeti su u teze: žensko pitanje je crkveno pitanje ; promjene crkvenih struktura u duhu Drugog vatikanskog sabora pridonose promjeni položaja žena u Crkvi ; dijalog s feminističkim teorijama spolova za Crkvu ne predstavlja opasnost već izazov ; ukoliko se žele promjene ili reforme u odnosu na žene u Crkvi, žene trebaju u taj proces promjena biti uključene ; potrebne su mjere koje bi promicale i štitile zaposlenje žena na teološkim fakultetima i u različitim crkvenim institucijama ; doprinosi feminističke teologije trebaju biti predstavljeni u okviru redovite teološke nastave ; žene u Crkve se trebaju na različitim razinama povezati.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Teologija
Upisao u CROSBI: Rebeka Jadranka Anić (rebeka_an@yahoo.de), 20. Svi. 2013. u 19:25 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4