Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 629965

Zbornik radova

Autori: Ivešić, Miljana; Tokić, Danijela; Sučić, Ines
Naslov: Točnost prepoznavanja ovisno o načinu prezentacije osoba u liniji za prepoznavanje i odnos stupnjeva sigurnosti i točnosti prepoznavanja
( Relationship between eyewitness accuracy and type of lineup presentation, and confidence level )
Izvornik: XVIII Dani psihologije u Zadru - Knjiga sažetaka / Penezić, Zvjezdan ; Ćubela Adorić, Vera ; Ombla, Jelena ; Slišković, Ana ; Sorić, Izabela ; Valerjev, Pavle ; Vulić-Prtorić, Anita (ur.). - Zadar : Odjela za psihogiju, Filozofski fakultet u Zadru, Sveučilište u Zadru , 2012. 92-92.
Skup: XVIII Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 24-26.05.2012.
Ključne riječi: linija za prepoznavanje; prepoznavanje; simultana i sukcesivna prezentacija; stupnjevi sigurnosti
( line-up; identification; simultaneous and successive presentation; confidence level )
Sažetak:
Prilikom donošenja okrivljujućih presuda precjenjuje se točnost i vjerodostojnost svjedoka, a stupanj sigurnosti svjedoka u točnost prepoznavanje počinitelja često se uzima kao dodatni pokazatelj njihove točnosti. Međutim, točnost opažanja događaja i prepoznavanja umanjuju brojni faktori, a veći stupnjevi sigurnosti svjedoka u točnost prepoznavanja ne ukazuju i na veću točnost prepoznavanja. Način prezentacije osoba u liniji za prepoznavanje spada u skupinu faktora koji značajno utječu na ishod prepoznavanja, a s obzirom da su pod izravnom kontrolom kazneno-pravnog sustava njihovim se manipuliranjem i/ili kontroliranjem može izravno utjecati na točnost prepoznavanja. Stoga je glavni cilj ovog istraživanja bio ispitati odnos između točnosti prepoznavanja i načina prezentacije osoba u liniji za prepoznavanje. Dodatni cilj je bio ispitati i je li točnost prepoznavanja povezana sa stupnjevima sigurnosti u točnost prepoznavanja iskazanim prije i nakon prepoznavanja. U istraživanju je sudjelovalo N=221 ispitanika starosti 16 do 80 godina. Ispitaniku, odabranom po slučaju, na ulici je pristupila ciljna osoba (eksperimentatorica) te pitala za smjer kretanja. Nakon toga se udaljila iz vidokruga ispitanika. Nakon otprilike 5 minuta ispitaniku su pristupile dvije eksperimentatorice. Ispitale su ispitanikov prospektivni/ retrospektivni stupanj sigurnosti u točnost prepoznavanja ciljne osobe, te mu prezentirale simultanu/ sukcesivnu liniju za prepoznavanje koja se sastojala od 6 fotografija lica. Ispitanik je na temelju prezentiranih fotografija trebao izvršiti prepoznavanje ciljne osobe koja ga je pitala za smjer pri čemu je imao i mogućnost odgovora „osoba nije prisutna“ te „ne znam“. Rezultati su pokazali da točnost prepoznavanja ne ovisi o prisutnosti ciljne osobe u liniji za prepoznavanje, niti o tome jesu li osobe u liniji za prepoznavanje prezentirane simultano ili sukcesivno. Uz to, prospektivni i retrospektivni stupnjevi sigurnosti pokazali su se umjereno povezanima pri čemu prospektivni stupanj sigurnosti nije povezan s točnošću prepoznavanja, a povezanost retrospektivnog stupnja sigurnosti i točnosti prepoznavanja je niska, ali značajna.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 194-1941558-1520
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ines Ivicic (Ines.Ivicic@pilar.hr), 20. Svi. 2013. u 22:27 sati