crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 632668

Zbornik radova

Autori: Šećibović, Marijana; Jović, Marija; Martinović, Drago
Naslov: Utjecaj politike na razvoj kulture u zemljama tranzicije s posebnim osvrtom na Reality show programe
( Impact on the development policies of culture in transition countries with special reference to the Reality show programs )
Izvornik: 5. crnogorski medijski dijalozi "Reality show : zbornik radova / Drašković, Mimo (ur.). - Podgorica : Istraživački medijski centar , 2012. 463-474.
Skup: Crnogorski medijski dijalozi "Reality show" (5 ; 2012)
Mjesto i datum: Cetinje, Crna Gora, 11.-13.05.2012.
Ključne riječi: moć; tranzicijske zemlje; manipulacija; neobrazovanost; kultura; politika
( Power; transition countries; manipulation; lack of education; culture; politics )
Sažetak:
Jedna od dominirajućih karakteristika tranzicijskih zemalja je snažno uplitanje politike u sve sfere života, pa tako i na kulturu. Svjedoci smo svakodnevnog nasilja odnosno uvjerljive pobjede politike nad kulturom. Posebice je to vidljivo u posljednjih 20‐ak godina u vrijeme kada više od dvije trećine građana zemalja u tranziciji ne želi čitati knjige, u vrijeme kada se neznanje promiče kao poželjni obrazac ponašanja, kada je kultura linča jedina preostala kultura, u vremenu stalnog deficita kulturnih sadržaja u medijima, te brojnih primjera imenovanjima osoba iz politike na mjesto ravnatelja kazališta, muzeja, doma kulture. Pobjeda politike je pokazatelj „poraza duha“. Zajedničko za politike, što je posebno izraženo u zemljama tranzicije, je da kod građana razviju duh podjele, razdražljivosti, nadmoći političkih elita i poslušnosti, nametanje nekih drugim tema što ima snažan utjecaj na područje kulture. Riječ je zapravo o skupu „moćnih“ vrlina koje „autoriteti“ svjesno šire koristeći (manipulirajući) nesvjesni dio čovjeka. Stalni pritisak je najučinkovitije sredstvo manipulacije, u kome se čovjek okreće od samoga sebe. Tranzicija kroz koju prolazimo, globalizacija kojoj se odupiremo, Europa od koje bježimo, otvaraju prostor industrijalizaciji zabave koja je pokazatelj duboke društvene krize, a koju prate osjećanja izolacije, straha, neizvjesnosti i nesigurnosti. Jedan od glavnih uzroka ovakvim osjećanjima je u neobrazovanosti nacija kojom „autoriteti i moćne industrije“ manipuliraju. Umjesto da gradimo i izgrađujemo sebe, svjesno podliježemo nesvjesnim djelom u sebi i pristajemo da živimo tuđe živote poistovjećujući se s tuđim životima, likovima iz sapunica i iz reality showa. Nismo svjesni da se manipulira našim vjerovanjima, željama, potrebama, ukusima.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Politologija,Informacijske i komunikacijske znanosti
URL Internet adrese: http://medijskidijalozi.files.wordpress.com/2013/02/medijski-dijalozi-no12.pdf
Upisao u CROSBI: Marija Jović (Marija.Jovic1@public.carnet.hr), 12. Lip. 2013. u 09:18 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4