crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 632708

Zbornik radova

Autori: Antunović, Boris; Kozić, Ivan; Njari, Bela; Kralik, Gordana; Kozačinski, Lidija; Ostović, Mario; Pavičić, Željko; Baban, Mirjana; Bunčić, Sava
Naslov: Nove smjernice u sustavu inspekcije mesa svinja prema preporukama EU
( New directions in swine meat inspection system according to the EU recommendations )
Izvornik: 20. međunarodno savjetovanje Krmiva 2013 : Zbornik sažetaka / Lulić, Slavko (ur.). - Zagreb : Krmiva d.o.o. , 2013. 14-15.
ISSN: 1847-2370
Skup: Međunarodno savjetovanje Krmiva (20 ; 2013)
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 05.-07.06.2013.
Ključne riječi: inspekcija; meso; svinja; procjena rizika; opasnost
( inspection; meat; swine; risk assessment; hazard )
Sažetak:
Identificiranje i rangiranje glavnih rizika za zdravlje ljudi koji bi trebali biti obuhvaćeni inspekcijom mesa svinja pretpostavka su za pravilno funkcioniranje sustava kontrole hrane od "polja do stola". Dosadašnji sustav u Hrvatskoj, kao i u EU, pokazao je prednosti, no istovremeno i slabosti trenutnih metodologija koje se koriste u inspekciji mesa svinja. Stoga se nametnula potreba za revizijom i donošenjem prijedloga inspekcijskih metoda koje bi ispunjavale svrhu inspekcije mesa u odnosu na opasnosti koje trenutno nisu obuhvaćene sustavom inspekcije, kao i za predlaganjem prilagodbe metoda i učestalosti provođenja inspekcija koje osiguravaju ekvivalentnu razinu zaštite. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) nedavno je predložila Europskoj komisiji (EC) izmjene u metodologiji procjene rizika od bioloških i kemijskih opasnosti u mesu svinja, uključujući tu i izmjene s obzirom na uvažavanje aspekata dobrobiti svinja. Predloženi postupci prilikom inspekcije mesa svinja moraju se prilagoditi nacionalnim potrebama, a podaci o specifičnim bolestima prenosivih hranom u državama članicama EU moraju biti usporedivi kako bi se učinkovito upravljalo rizicima. Kao nova članica EU, Hrvatska će imati obvezu pratiti i implementirati sustav preporučen od strane EC u svrhu zaštite zdravlja potrošača na jedinstvenom EU tržištu. Ovaj rad opisuje nove smjernice u sustavu inspekcije mesa svinja na razini EU, kao i mogućnosti za njihovo ugrađivanje u postojeći sustav kontrole zdravstvene ispravnosti mesa svinja u Hrvatskoj.
Vrsta sudjelovanja: Plenarno
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 079-0790566-0567, 053-0531854-1853, 053-0532265-2242, 079-0790466-0601
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Veterinarska medicina,Poljoprivreda (agronomija)
Upisao u CROSBI: Mario Ostović (mario.ostovic@vef.hr), 12. Lip. 2013. u 11:31 sati



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4