crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 634416

Zbornik radova

Autori: Mamula, Maja; Arbanas, Goran; Mehić, Nermina; Bistrović, Iva
Naslov: Ogledalce moje, najljepši na svijetu tko je - fizički izgled i rodne razlike
( Mirror, mirror, on the wall, who's the fairest of them all - physical appearance and gender differences )
Izvornik: Vrijeme sličnosti i razlika - izazov psihologiji i psiholozima : knjiga sažetaka / Kolesarić, Vladimir (ur.). - Osijek : Društvo psihologa Osijek , 2011. 116-116 (ISBN: 978-953-95216-1-3).
Skup: 19. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 12-15.10.2011.
Ključne riječi: slika tijela
( body image )
Sažetak:
Veliki broj istraživanja sustavno potvrđuje da je u procjeni tjelesnog izgleda konstantno prisutna rodna razlika kao i da je sve izraženiji trend povećanja broja žena među osobama koje imaju lošu sliku o svom tijelu. Pokazuje se da su žene daleko nezadovoljnije svojim tijelom, kao i da kod žena postoji značajno veća diskrepanca između stvarne tjelesne težine i doživljene tjelesne težine. Krenuvši od tih podataka, zanimalo nas je kakva je situacija u Hrvatskoj i to kod mladih osoba. Provedeno je istraživanje na reprezentativnom uzorku studentica i studenata Osječkog sveučilišta, kojim smo željele/i utvrditi postoje li rodne razlike u samoprocjeni tjelesnog izgleda, te postoji li povezanost navedenih rodnih razlika s rodnim stereotipima. Prikazani rezultati dio su većeg istraživanja o tjelesnom izgledu i seksualnom funkcioniranju na grupama tjelesno zdravih osoba i osoba koje imaju određene bolesti i/ili tjelesni invaliditet. U istraživanju je sudjelovalo 229 studenata/ica treće godine Osječkog sveučilišta (određeno kao 7% populacije upisane na 3. godinu), od čega 140 studentica i 88 studenata. Za procjenu tjelesnog izgleda korišten je upitnik samoprocjene tjelesnog izgleda (PSDQ- S), koji su kontruirali Marsh i suradnici (2010). Za procjenu rodnih stereotipa korištena je skala posebno razvijena za potrebe ovog istraživanja. Rezultati pokazuju da nema značajne razlike između studentica i studenata na općoj procjeni tjelesnog izgleda, ali postoje razlike unutar određenih subskala. Također je utvrđena rodna razlika u stereotipima vezanim uz tjelesni izgled. U raspravi naglasak će biti na rodnim aspektima procjene tjelesnog izgleda, utjecaju šireg društvenog konteksta na njega, kao i na povezanost zadovoljstva tjelesnim izgledom i rodnih stereotipa.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Goran Arbanas (goran.arbanas@bolnica-karlovac.hr), 26. Lip. 2013. u 12:51 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4