crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 634544

Zbornik radova

Autori: Novak, Miranda; Mihić, Josipa; Bašić, Josipa; Božić, Željka
Naslov: PROVEDBA PREDŠKOLSKOG PATHS-RASTEM PROGRAMA U HRVATSKOJ – ISKUSTVA IZ PRAKSE
( Implementation of preschool PATHS-RASTEM program in Croatia - experiences from practice )
Izvornik: Knjiga sažetaka 8. međunarodnog znanstvenog skupa Istraživanja u edukacijsko-rehabilitacijskim znanostima / Milković, Marina ; Doležal, Dalibor ; Hržica, Gordana ; Stošić, Jasmina (ur.) (ur.). - Zagreb : Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet , 2012. 106.-106. (ISBN: 978-953-6418-71-8).
Skup: 8. međunarodni znanstveni skup Edukacijsko- rehabilitacijskog fakulteta Istraživanja u edukacijsko-rehabilitacijskim znanostima
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 27.-29. rujan 2012.
Ključne riječi: SOCIJALNO-EMOCIONALNE KOMPETENCIJE; PREVENCIJA; ZNANSTVENO UTEMELJENI PROGRAMI; PREDŠKOLSKI ODGOJ
( SOCIO-EMOTIONAL COMPETENCIES; PREVENTION; SCIENCE-BASED PROGRAMS; PRE-SCHOOL EDUCATION )
Sažetak:
U 2011. godini je po prvi puta započela implementacija univerzalnog preventivnog programa PATHS-RASTEM u predškolskim ustanovama u Hrvatskoj. Program se u Hrvatskoj započeo provoditi unutar projekta „Implementacija znanstveno utemeljenog preventivnog programa usmjerenog na socijalno-emocionalno učenje putem znanstvene evaluacije i primjene u hrvatskim vrtićima i školama (PATHS-RASTEM)“ (voditeljica prof.dr.sc. Josipe Bašić). Projekt je financiran od strane fonda Jedinstvo uz pomoć znanja i MZOŠ-a RH. Predškolski PATHS-RASTEM program se provodio u 6 predškolskih ustanova u Hrvatskoj – u dva vrtića u gradu Zagrebu, dva vrtića u Rijeci, jednom vrtiću u Vrsaru i jednom vrtiću u Labinu. Ukupno 24 odgajatelja iz Zagreba, Rijeke i Istarske županije je bilo educirano za provedbu PATHS- RASTEM programa. U svakoj od predškolskih ustanova se program provodio od rujna 2011. do ožujka 2012. u dvije skupine djece u dobi od 4. do 6. godine. Program se sastoji od 37 lekcija koje su dva puta tjedno u trajanju od jednog sata provodili odgajatelji u prostoru predškolske ustanove. Sadržaj predškolskih PATHS-RASTEM lekcija usmjeren je na razvijanje nekoliko koncepata: (1) Razumijevanje osjećaja i razvijanje samokontrole, (2) Rješavanje međuljudskih problema, (3) Odnosi među vršnjacima/Prijateljstvo te (4) Razvijanje samopoštovanja kod djece. S obzirom na to da je tijekom navedenog projekta predškolski PATHS- RASTEM program po prvi puta implementiran u Hrvatskoj, projektni tim i odgajatelji koji su provodili program su se susreli s brojnim izazovima adaptacije programa. Prezentacija će biti usmjerena na prikaz iskustva odgajatelja u provedbi predškolskog PATHS-RASTEM programa. Poseban naglasak će biti na opisu kvalitete, prednosti i nedostataka PATHS-RASTEM programa, teškoća u provedi programa, reakcija djece na PATHS-RASTEM program te smjernica za buduću provedbu programa iz perspektive odgajatelja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 013-0000000-2625
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija
Upisao u CROSBI: Miranda Novak (mnovak@erf.hr), 27. Lip. 2013. u 12:44 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4