crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 635442

Zbornik radova

Autori: Radošević-Vidaček, Biserka; Košćec, Adrijana; Bakotić, Marija
Naslov: Utječu li aktivnosti nakon odlaska u krevet na raspored, trajanje i kvalitetu spavanja adolescenata
( Do activities after bedtime influence sleep schedules, sleep duration and sleep quality in adolescents )
Izvornik: 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa Sažeci priopćenja / Kuterovac Jagodić, Gordana ; Erceg Jugović, Inja ; Huić, Aleksandra (ur.). - Zagreb :
Skup: 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, 11-13.04.2013.
Ključne riječi: dnevnik spavanja; donošenje odluke o spavanju; vrijeme uspavljivanja
( sleep diary; decision to sleep; time of falling asleep )
Sažetak:
U uvjetima kad su u spavaćim sobama adolescenata prisutni različiti elektronički uređaji, odlazak u krevet ne mora odražavati želju za spavanjem. Kako bismo ispitali karakteristike spavanja adolescenata koji žive u takvim uvjetima koristili smo dnevnik spavanja u kojem je posebna pažnja posvećena razlikovanju nekoliko oblika ponašanja vezanih uz početak spavanja (odlazak u krevet, aktivnosti u krevetu, donošenje odluke o spavanju i usnivanje). U istraživanju je sudjelovalo 97 učenika, dominantne dobi 16 godina, koji su pohađali nastavu u jutarnjoj i poslijepodnevnoj smjeni. Ispitanici su vodili Dnevnik spavanja i budnosti (Košćec, Radošević-Vidaček i Bakotić, 2006.) 14 uzastopnih dana. Postotak adolescenata koji su se tijekom 14 dana bavili nekom aktivnošću nakon odlaska u krevet varirao je između 37% i 59%, a najčešća aktivnost bila je gledanje televizije. Provedena je 7x2x3 ANOVA za ponovljena mjerenja u kojoj su izvori varijabiliteta unutar ispitanika bili Dani (7 dana u tjednu) i Smjena (jutarnja i poslijepodnevna), a izvor varijabiliteta među ispitanicima Aktivnost u krevetu (rijetko aktivni: manje od 3 noći ; povremeno aktivni: 3-11 noći ; često aktivni: više od 11 noći). Skupine adolescenata koje su se razlikovale u učestalosti bavljenja aktivnostima u krevetu nisu se značajno razlikovale u vremenu odlaska u krevet, vremenu uspavljivanja i vremenu buđenja, kao ni u trajanju spavanja. Utvrđen je statistički značajan glavni efekt Aktivnosti u krevetu u procjenama kvalitete spavanja. Skupina koja je rijetko bila aktivna nakon lijeganja procijenila je svoje spavanje relativno najkvalitetnijim, a skupina koja je vrlo često bila aktivna relativno najlošijim. Provedeno istraživanje nije pokazalo da adolescenti koji su aktivni nakon lijeganja odgađaju početak spavanja niti da spavaju kraće. Međutim, oni percipiraju kvalitetu svog spavanja relativno lošijom, što upućuje na moguću aktivacijsku ulogu aktivnosti u krevetu.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0022007
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Adrijana Košćec Đuknić (akoscec@hrstud.hr), 3. Srp. 2013. u 14:33 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4