crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 641606

Časopis

Autori: Lukač Havranek, Jasmina; Samaržija, Dubravka
Naslov: Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda
( Nutritional, sanitary and technological properties of fermented products )
Izvornik: Mljekarstvo (0026-704X) 46 (1996), 4; 265-273
Vrsta rada: Revijalni rad
Ključne riječi: fermentirana mlijeka; terapeutska svojstva; tehologija
( fermented milks; therapeutical effect; technology )
Sažetak:
Osim osvježavajućeg okusa i visoke nutritivne vrijednosti, fermentirani mliječni proizvodi posjeduju i probiotička svojstva. Važna svojstva fermentiranih proizvoda su u terapeutsko-zdravstvenim učincima na ljudsko zdravlje. U probavnom sustavu oduvijek postoje određeni mehanizmi zaštite, kao što su to dobro uravnotežena crijevna populacija, selektivna funkcija stijenke crijeva, baktericidno djelovanje želučanih i crijevnih sokova i detoksativna funkcija jetre. No, jaki fizički, kemijski i fiziološki čimbenoici mogu znatno utjecati na funkcioniranje tih mehanizama. Upravo u takvim uvijetima dolazi do izražaja blagotvorno djelovanje bakterija mliječne kiseline iz fermentiranih proizvoda, posobice djelovanje laktobacila. Današnja tehnologija proizvodnje fermentiranih proizvoda objedinjuje visoka stučna i znanstvena dostignuća. Ipak, mnoga pitanja vezana uz fermentirane proizvode, posebice uz biokemijske reakcije još uvijek nemaju odgovora.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda
Upisao u CROSBI: Ružica Gagić (rgagic@agr.hr), 12. Ruj. 2013. u 09:45 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4