Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda (CROSBI ID 195415)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Lukač Havranek, Jasmina ; Samaržija, Dubravka Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda // Mljekarstvo, 46 (1996), 4; 265-273

Podaci o odgovornosti

Lukač Havranek, Jasmina ; Samaržija, Dubravka

hrvatski

Prehrambene, zdravstvene i tehnološke značajke fermentiranih proizvoda

Osim osvježavajućeg okusa i visoke nutritivne vrijednosti, fermentirani mliječni proizvodi posjeduju i probiotička svojstva. Važna svojstva fermentiranih proizvoda su u terapeutsko-zdravstvenim učincima na ljudsko zdravlje. U probavnom sustavu oduvijek postoje određeni mehanizmi zaštite, kao što su to dobro uravnotežena crijevna populacija, selektivna funkcija stijenke crijeva, baktericidno djelovanje želučanih i crijevnih sokova i detoksativna funkcija jetre. No, jaki fizički, kemijski i fiziološki čimbenoici mogu znatno utjecati na funkcioniranje tih mehanizama. Upravo u takvim uvijetima dolazi do izražaja blagotvorno djelovanje bakterija mliječne kiseline iz fermentiranih proizvoda, posobice djelovanje laktobacila. Današnja tehnologija proizvodnje fermentiranih proizvoda objedinjuje visoka stučna i znanstvena dostignuća. Ipak, mnoga pitanja vezana uz fermentirane proizvode, posebice uz biokemijske reakcije još uvijek nemaju odgovora.

fermentirana mlijeka; terapeutska svojstva; tehologija

nije evidentirano

engleski

Nutritional, sanitary and technological properties of fermented products

nije evidentirano

fermented milks; therapeutical effect; technology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46 (4)

1996.

265-273

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)