crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 641669

Zbornik radova

Autori: Lukač Havranek, Jasmina
Naslov: Proizvodnja autohtonih sireva Hrvatske
( Croatian production of autochtonous cheeses )
Izvornik: Zbornik radova znanstvenog skupa Poljoprivreda i proizvodnja hrane u novom europskom okruženjuZagreb :
Skup: Poljoprivreda i proizvodnja hrane u novom europskom okruženju
Mjesto i datum: Hrvatska akademija znanost i umjetnosti, Zagreb, 15-16.12.1994
Ključne riječi: sir; autohtoni sir; Hrvatska
( cheese; autochtonous cheese; Croatia )
Sažetak:
Prerada mlijeka u sir klasičan je primjer čuvanja hrane na duže vremensko razdoblje, a datira od 6000-7000 godina prije nove ere. Čuvanje važnih sastojaka, posebno mliječne masti i bjelančevina, klasičan je primjer konzerviranja hrane, uz mliječno kiselinsku fermentaciju, smanjivanje količine vode i dodatak NaCl. Niski redoks potencijal i lučenje antibiotika od starterkih mikroorganizama daju stabilitet čuvanja proizvoda. Istraživanja sireva stvorila su vrlo bogate literaturne i znanstvene zapise u svijetu. Većina radova bavi se sirom tipičnim za pojedine zemlje odnosno lokalitete u njoj. Različiti klimati, načini hranidbe i držanja stoke te specifičnosti prerade daju pojedinim sirevima iste vrste rezličite okuse, a često i teksturu , koja je rezultat reoloških karakteristika, a ovisi o sastavu i strukturi sira. Većina sireva, na svjetskom tržištu sira, potekla je iz lokalnih-autohtonih proizvodnji kao gauda čija je zemlja porijekla Nizozemska gdje su ga izrađivali seljaci nazvavši ga goudse boerenkaas ; ementalac- porijekom iz Švicarske, lokalitet Emmental, kanton Bern ; parmezan- talijanski parmigiano reggiano iz područja Parme, Reggio Emilie, Modene, Montove i Bologne, te još mnogi drugi svjetski priznati, visoko ocijenjeni u svjetskoj gastronomiji.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija),Biotehnologija,Prehrambena tehnologija
Upisao u CROSBI: Ružica Gagić (rgagic@agr.hr), 12. Ruj. 2013. u 12:29 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4