Učinak proteinskog genotipa na mlijeko: količinu, mast, protein, kazein (CROSBI ID 195437)
Prilog u časopisu | prethodno priopćenje
Podaci o odgovornosti
Lukač Havranek, Jasmina
hrvatski
Učinak proteinskog genotipa na mlijeko: količinu, mast, protein, kazein
U poljoprivredno najrazvijenijim državama, kolièina proteina predstavlja najvrijedniju komponentu mlijeka. Nažalost, Hrvatska nije slijedila svoje susjede (poljoprivredno razvijene države Europe) i svoje mlijeko vrednuje na osnovi kolièine mlijeka i sadržaja mliječne masti. Meðutim, vrijednost proteina nije samo kvantitativna veæ i kvalitativna pa su u zadnjem desetljeæu istraživanja o polimorfnosti proteina mljeka u mnogim državama pobudila veliki interes. Pronađen je utjecaj određenih genetskih varijanti na proizvodne i tehnološke osobine mlijeka, a rezultati nisu jednoznačni. S povoljnijim preradbenim sposobnostima i veèim randmanom u proizvodnji sira istiće se genetska varijanta k- kazein B i á-laktoglobulin B, ali treba istaknuti da postoje i drugačiji rezultati. U mnogim istraživanjima utvđena je i povezanost genetskih varijanti proteina mlijeka s proizvodnjom mlijeka i njegovih sastojaka, a kako se rezultati razlikuju od populacije do populacije konaèan stav o ovoj povezanosti nije još definiran. Neka objašnjenja dozvoljavaju različite utjecaje istih genetskih varijanti, smatrajući te utjecaje svojstvom određene populacije. Našim istraživanjem željeli smo ispitati utjecaj polimorfnosti proteina mlijeka za najznačajnije pasminame goveda u Hrvatskoj te utvrditi da li i kako se ekonomski mogu iskoristiti ovi utjecaji.
polimorfizam proteina mlijeka; genetski polimorfizam; izoelektrièko fokusiranje; simentalac; govedo; mlijeko; kazein; laktoglobulin; mliječna proizvodna svojstva
nije evidentirano
engleski
The effect of protein genotype on milk yield, fat, protein, casein
nije evidentirano
Milk protein polymorphism; genetic polymorphisms; isoelectric focusing; Simmental; cattle; milk; casein; lactalbumin; milk production traits
nije evidentirano