crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 641706

Časopis

Autori: Lukač Havranek, Jasmina
Naslov: Učinak proteinskog genotipa na mlijeko: količinu, mast, protein, kazein
( The effect of protein genotype on milk yield, fat, protein, casein )
Izvornik: Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 47 (1993), 1-2; 69-70
Vrsta rada: prethodno priopćenje
Ključne riječi: polimorfizam proteina mlijeka; genetski polimorfizam; izoelektrièko fokusiranje; simentalac; govedo; mlijeko; kazein; laktoglobulin; mliječna proizvodna svojstva
( Milk protein polymorphism; genetic polymorphisms; isoelectric focusing; Simmental; cattle; milk; casein; lactalbumin; milk production traits )
Sažetak:
U poljoprivredno najrazvijenijim državama, kolièina proteina predstavlja najvrijedniju komponentu mlijeka. Nažalost, Hrvatska nije slijedila svoje susjede (poljoprivredno razvijene države Europe) i svoje mlijeko vrednuje na osnovi kolièine mlijeka i sadržaja mliječne masti. Meðutim, vrijednost proteina nije samo kvantitativna veæ i kvalitativna pa su u zadnjem desetljeæu istraživanja o polimorfnosti proteina mljeka u mnogim državama pobudila veliki interes. Pronađen je utjecaj određenih genetskih varijanti na proizvodne i tehnološke osobine mlijeka, a rezultati nisu jednoznačni. S povoljnijim preradbenim sposobnostima i veèim randmanom u proizvodnji sira istiće se genetska varijanta k- kazein B i á-laktoglobulin B, ali treba istaknuti da postoje i drugačiji rezultati. U mnogim istraživanjima utvđena je i povezanost genetskih varijanti proteina mlijeka s proizvodnjom mlijeka i njegovih sastojaka, a kako se rezultati razlikuju od populacije do populacije konaèan stav o ovoj povezanosti nije još definiran. Neka objašnjenja dozvoljavaju različite utjecaje istih genetskih varijanti, smatrajući te utjecaje svojstvom određene populacije. Našim istraživanjem željeli smo ispitati utjecaj polimorfnosti proteina mlijeka za najznačajnije pasminame goveda u Hrvatskoj te utvrditi da li i kako se ekonomski mogu iskoristiti ovi utjecaji.
Projekt / tema: 4-05-027 / Genetski polimorfizmi, zbirka gena pasmina domaćih životinja u Hrvatskoj
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija),Biotehnologija,Prehrambena tehnologija
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Učinak proteinskog genotipa na mlijeko: količinu, mast, protein, kazein
Upisao u CROSBI: Ružica Gagić (rgagic@agr.hr), 12. Ruj. 2013. u 15:08 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4