Povezanost polimorfizma proteina mlijeka s mliječnim proizvodnim osobinama hrvatskog simentalca I. utjecaj genotipa (CROSBI ID 195444)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Čurik, Ino ; Lukač Havranek, Jasmina ; Antunac, Neven
hrvatski
Povezanost polimorfizma proteina mlijeka s mliječnim proizvodnim osobinama hrvatskog simentalca I. utjecaj genotipa
Istražili smo utjecaj αs1-kazeina (αs1-Cn), β-kazeina (β-Cn), κ-kazeina (κ-Cn) i β-lakoglobulina (β-Lg) na količinu mlijeka(kg), masti (kg) i sadržaja masti (%) u prvoj laktaciji za 195 krava hrvatskog simentalca. Utvrđen je signifikantan utjecaj , κ-kazeina na količinu masti (kg), a β-lakoglobulina na količinu mlijeka (kg) i sadržaj masti (%). Signifikantno veća količina masti (kg) odnosno mlijeka (kg) u prvoj laktaciji povezana je s BC κ-kazein odnosno AB β-lakoglobulin genotipom, dok je signifikantno viši postotak masti u mlijeku utvrđen za BB β-lakoglobulin genotip.
frakcije kazeina; mliječna mast; mlijeko; laktacija
nije evidentirano
engleski
Association of milk protein genotypes with first lactation traits croatian simmental I.effects of genotype
nije evidentirano
casein fractions; milk fat; milk; lactation
nije evidentirano