crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 641759

Časopis

Autori: Čurik, Ino; Lukač Havranek, Jasmina; Antunac, Neven
Naslov: Povezanost polimorfizma proteina mlijeka s mliječnim proizvodnim osobinama hrvatskog simentalca I. utjecaj genotipa
( Association of milk protein genotypes with first lactation traits croatian simmental I.effects of genotype )
Izvornik: Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 47 (1993), 1-2; 15-22
Vrsta rada: Izvorni znanstveni članak
Ključne riječi: frakcije kazeina; mliječna mast; mlijeko; laktacija
( casein fractions; milk fat; milk; lactation )
Sažetak:
Istražili smo utjecaj αs1-kazeina (αs1-Cn), β-kazeina (β-Cn), κ-kazeina (κ-Cn) i β-lakoglobulina (β-Lg) na količinu mlijeka(kg), masti (kg) i sadržaja masti (%) u prvoj laktaciji za 195 krava hrvatskog simentalca. Utvrđen je signifikantan utjecaj , κ-kazeina na količinu masti (kg), a β-lakoglobulina na količinu mlijeka (kg) i sadržaj masti (%). Signifikantno veća količina masti (kg) odnosno mlijeka (kg) u prvoj laktaciji povezana je s BC κ-kazein odnosno AB β-lakoglobulin genotipom, dok je signifikantno viši postotak masti u mlijeku utvrđen za BB β-lakoglobulin genotip.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija),Biotehnologija,Prehrambena tehnologija
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Povezanost polimorfizma proteina mlijeka s mliječnim proizvodnim osobinama hrvatskog simentalca I. utjecaj genotipa
Upisao u CROSBI: Ružica Gagić (rgagic@agr.hr), 13. Ruj. 2013. u 09:19 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4