Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tounjski sir - autohtoni proizvod Hrvatske (CROSBI ID 195452)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Lukač Havranek, Jasmina Tounjski sir - autohtoni proizvod Hrvatske // Mljekarstvo, 41 (1991), 1; 7-18

Podaci o odgovornosti

Lukač Havranek, Jasmina

hrvatski

Tounjski sir - autohtoni proizvod Hrvatske

Autohtoni sirevi osnova su za mnoge danas poznate sireve, industrijski proizvedene, u svijetu. Tounjski sir dimljeni je sir koji se proizvodi u širem području Tounja. Na zagrebačko se tržište doprema svakodnevno, te nalazi velik broj potrošača koje privlači njegova ugodna aroma, simo tijesto, a posebno prigodan "obiteljski format" lijepe zlatno-žute boje. U radu se opisuju osnovne karakteristike sira, te analiziraju kemijski sastav, organoleptičke karakteristike i tehnologija proizvodnje tounjskog sira. Podaci ukazuju na vrijednost ovog sira, koji valja sačuvati kao specijalitet i specifičnost hrvatske autohtone proizvodnje.

autohtona proizvodnja; dimljeni sir; sastav sira; organoleptičke karakteristike

nije evidentirano

engleski

Tounj cheese - autochthonous product of Croatia

nije evidentirano

autochthonous production; cheese composition; smoked Tounj - cheese; sensory appraisal

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41 (1)

1991.

7-18

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Biotehnologija