Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)



Pregled bibliografske jedinice broj: 641782

Časopis

Autori: Lukač Havranek, Jasmina
Naslov: Tounjski sir - autohtoni proizvod Hrvatske
( Tounj cheese - autochthonous product of Croatia )
Izvornik: Mljekarstvo (0026-704X) 41 (1991), 1; 7-18
Vrsta rada: Izvorni znanstveni rad
Ključne riječi: autohtona proizvodnja; dimljeni sir; sastav sira; organoleptičke karakteristike
( autochthonous production; cheese composition; smoked Tounj - cheese; sensory appraisal )
Sažetak:
Autohtoni sirevi osnova su za mnoge danas poznate sireve, industrijski proizvedene, u svijetu. Tounjski sir dimljeni je sir koji se proizvodi u širem području Tounja. Na zagrebačko se tržište doprema svakodnevno, te nalazi velik broj potrošača koje privlači njegova ugodna aroma, simo tijesto, a posebno prigodan "obiteljski format" lijepe zlatno-žute boje. U radu se opisuju osnovne karakteristike sira, te analiziraju kemijski sastav, organoleptičke karakteristike i tehnologija proizvodnje tounjskog sira. Podaci ukazuju na vrijednost ovog sira, koji valja sačuvati kao specijalitet i specifičnost hrvatske autohtone proizvodnje.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija),Biotehnologija,Prehrambena tehnologija
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Tounjski sir - autohtoni proizvod Hrvatske
Upisao u CROSBI: Ružica Gagić (rgagic@agr.hr), 13. Ruj. 2013. u 10:38 sati