Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)



Pregled bibliografske jedinice broj: 641846

Zbornik radova

Autori: Lukač Havranek, Jasmina; Samaržija, Dubravka
Naslov: Kvaliteta mliječnih proizvoda individualnih proizvodjača na zagrebačkim tržnicama
( Quality of of home-made dairy products on Zagreb green-market )
Izvornik: Zbornik biotehniške fakultete Univerze Edvarda Kardelja v LjubljaniLjubljana :
Skup: 9. jugoslavenski mednarodni simpozij "Sobodna proizvodnja in predelava mleka"
Mjesto i datum: Portorož, Slovenija, 15-19.3.1990
Ključne riječi: kvaliteta; mlijeko; sir; vrhnje;
( quality; milk; cheese; cream )
Sažetak:
Istraživanja su obuhvatila uzorke vrhnja, maslaca i svježeg kravljeg sira, u slobodnoj prodaji na zagrebačkim tržnicama. Ovi proizvodi ne podliježu permanentnoj kontroli, niti sadrže deklaraciju o kvaliteti, te se ovim radom nastoje utvrditi stvarna kemijske i mikrobiološka kvaliteta spomenutih proizvoda. U radu su za kemijsku analizu primjenjeni propisi FIL-IDF/ IMV -2-1958, a za bakteriološku kvalitetu metode propisane Pravilnikom (Službeni list/80). Iako se radi o preliminarnim istraživanjima, iz rezultat je vidljivo: - od 12 uzoraka vrhnja 10 uzoraka imalo je ukupan broj bakterija > 107. Koliformni organizmi nađeni su u 11 uzoraka, a E.coli pronadjena je u 6 uzoraka vrhnja. Postotak mliječne masti bio je najniži u uzorku br. 4 - 13, 5%, a najviše u uzorku br.) - 36, 5%. - Bakteriološka analiza 10 uzoraka maslaca utvrdila je u 6 uzoraka prisutnost 6 koliformnih mikroorganizama, 4 uzorka bila su pozitivna na prisustvo E.Coli, a u 2 uzorka nadjene su sulforeducirajuće klostridije. Kemijskom analizom potvrdjen je dobar sastav maslaca. - Od ukupno 13 analiziranih uzoraka svježeg kravljeg sira, samo 3 uzorka nisu sadržavala kvasce i plijesni. Od analizirani kemijskih parametara najneujednačeniji bio je postoak masti u suhoj tvari sira i kretao se od 2, 6 - 36, 8%. Potrebno je donijeti propise koji bi ušli u važeći Pravilnih o kvaliteti mlijeka i mliječnih proizvoda, a jednako važno je i educirati proizvođača u cilju dobivanja mikrobiološki i kemijski ispravnih proizvoda.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija),Biotehnologija,Prehrambena tehnologija
Upisao u CROSBI: Ružica Gagić (rgagic@agr.hr), 13. Ruj. 2013. u 13:27 sati