Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja sira kroz povijest i stanje našeg sirarstva (CROSBI ID 195576)

Prilog u časopisu | stručni rad

Lukač Havranek, Jasmina Proizvodnja sira kroz povijest i stanje našeg sirarstva Blatski ljetopis, 1 (1995), 115-120

Podaci o odgovornosti

Lukač Havranek, Jasmina

hrvatski

Proizvodnja sira kroz povijest i stanje našeg sirarstva

Prerada mlijeka u sir jedan je od najstarijih načina konzerviranja hrane, poznat još od sedmog milenija prije Krista, a spominje se i u Bibliji. Većina je sireva na svjetskom tržištu nastala iz lokalne i autohtone proizvodnje, a migracije su pripomogle razvitku sirarstva. Sada se sirevi proizvode u velikim sirarskim pogonima uz nadzor stručnjaka i znanstvenika. I Hrvatska sa svojim zemljopisnim i klimatskim posebnostima ima posebne vrste sireva na svakom području. Dandanas su cijenjeni sirevi s dalmatinskih otoka, a manje su poznati i istraženi sirevi u južnoj Dalmaciji, pa i na Korčuli.

mlijeko; kozerviranje; fermentacija; vrste sira; migracije; punomasni sirevi; ovčji sirevi

nije evidentirano

engleski

Making od chees through history and the current situation of chees production Croatia

nije evidentirano

milk; conservation; fermentation; kinds of cheeses; full-fat cheese; sheep-milk cheese

nije evidentirano

Podaci o izdanju

1

1995.

115-120

objavljeno

1332-7238

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Biotehnologija