crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 642618

Časopis

Autori: Lukač Havranek, Jasmina
Naslov: Proizvodnja sira kroz povijest i stanje našeg sirarstva
( Making od chees through history and the current situation of chees production Croatia )
Izvornik: Blatski ljetopis (1332-7238) 1 (1995); 115-120
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: mlijeko; kozerviranje; fermentacija; vrste sira; migracije; punomasni sirevi; ovčji sirevi
( milk; conservation; fermentation; kinds of cheeses; full-fat cheese; sheep-milk cheese )
Sažetak:
Prerada mlijeka u sir jedan je od najstarijih načina konzerviranja hrane, poznat još od sedmog milenija prije Krista, a spominje se i u Bibliji. Većina je sireva na svjetskom tržištu nastala iz lokalne i autohtone proizvodnje, a migracije su pripomogle razvitku sirarstva. Sada se sirevi proizvode u velikim sirarskim pogonima uz nadzor stručnjaka i znanstvenika. I Hrvatska sa svojim zemljopisnim i klimatskim posebnostima ima posebne vrste sireva na svakom području. Dandanas su cijenjeni sirevi s dalmatinskih otoka, a manje su poznati i istraženi sirevi u južnoj Dalmaciji, pa i na Korčuli.
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija),Biotehnologija,Prehrambena tehnologija
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Proizvodnja sira kroz povijest i stanje našeg sirarstva
Upisao u CROSBI: Ružica Gagić (rgagic@agr.hr), 19. Ruj. 2013. u 11:52 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4