Proizvodnja sira kroz povijest i stanje našeg sirarstva (CROSBI ID 195576)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Lukač Havranek, Jasmina
hrvatski
Proizvodnja sira kroz povijest i stanje našeg sirarstva
Prerada mlijeka u sir jedan je od najstarijih načina konzerviranja hrane, poznat još od sedmog milenija prije Krista, a spominje se i u Bibliji. Većina je sireva na svjetskom tržištu nastala iz lokalne i autohtone proizvodnje, a migracije su pripomogle razvitku sirarstva. Sada se sirevi proizvode u velikim sirarskim pogonima uz nadzor stručnjaka i znanstvenika. I Hrvatska sa svojim zemljopisnim i klimatskim posebnostima ima posebne vrste sireva na svakom području. Dandanas su cijenjeni sirevi s dalmatinskih otoka, a manje su poznati i istraženi sirevi u južnoj Dalmaciji, pa i na Korčuli.
mlijeko; kozerviranje; fermentacija; vrste sira; migracije; punomasni sirevi; ovčji sirevi
nije evidentirano
engleski
Making od chees through history and the current situation of chees production Croatia
nije evidentirano
milk; conservation; fermentation; kinds of cheeses; full-fat cheese; sheep-milk cheese
nije evidentirano