Kontrola kvalitete mlijeka (CROSBI ID 195636)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Lukač Havranek, Jasmina
hrvatski
Kontrola kvalitete mlijeka
Mlijeko koje dolazi do potrošača mora imati prehrambenu vrijednost koju čine njegovi sastojci. Bjelančevine su jedna od važnijih komponenti za rast i obnovu organizama. Kalcij je neobično važan za tvorbu kostiju i zubi, za normalan rad srca i djelovanje živčanog sustava. Za život i rad potrebno je u organizam unijeti određenu količinu energije. Ispravno dobiveno mlijeko ima višestruku vrijednost. Njegovi dijelovi mogu se utjecajem mnogih faktora brzo promijeniti. Promijenjeno mlijeko više nema značenje niti u prehrambenom niti u tehnološkom pogledu. Mlijeko koje preuzimaju mljekare mora biti ispravne kvalitete i treba biti zdravo. Rezultati kemijskih, fizikalnih, biokemijskih i mikrobioloških analiza služe za unapređenje proizvodnje i prerade mlijeka. Zato je to interes kako proizvođača i prerađivača tako i kupaca mlijeka i mliječnih proizvoda.
kvaliteta; mlijeko; sastav mlijeka
nije evidentirano
engleski
Quality control of milk
nije evidentirano
milk quality; mlik; milk components
nije evidentirano