Čišćenje i dezinfekcija opreme za mlijeko (CROSBI ID 195665)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Lukač Havranek, Jasmina
hrvatski
Čišćenje i dezinfekcija opreme za mlijeko
Kvaliteta mlijeka ima veoma značajan utjecaj na primjenjenu tehnologiju u preradi mlijeka i mliječnih proizvoda, a to je između ostalog u vezi sa čistoćom staje i postupaka s mlijekom pri mužnji i nakon nje. Nečisto dobiveno i nekvalitetno mlijeko nije pogodno za preradu, pa time nije oštećena samo mljekara već i proizvođač mlijeka. Jedan od najosnovnijih uvjeta za dobivanje kvalitetnog mlijeka je temeljito čišćenje i dezinfekcija opreme. U posudama u kojima se drži mlijeko mogu se zadržavati komponente sastava mlijeka: bjelančevine, mast i mliečni šećer. Naša je zadaća da ih temeljitim pranjem odstranimo. Djelotvornost pranja ovisna o koncentraciji i vrsti detergenta, trajanja pranja, temperaturi i vrsti materijala od kojeg su posude napravljene. Otopine detergenata za pranje ne smiju djelovati štetno na opremu i zdravlje ljudi. Za djelotvorno, temeljito pranje potrebno je upotrebljavati detergente koji su namjenjeni pranju mljekarske industrije. Detergente-kemijska sredstva dijelimo na: jednostrana, koja služe samo za čišćenje ili samo za dezinfekciju, kombinirana (dvostrana)koja služe za čišćenje i dezinfekciju istovremeno. Ova sredstva sadrže još i aktivnu supstancu (klor, jod itd.)koja uništava mikroorganizme.
kvaliteta mlijeka; detergenti; mljekarska oprema
nije evidentirano
engleski
Cleaning and disinfection of milk equipment
nije evidentirano
milk quality; detergents; dairy equipment
nije evidentirano