Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Metodologija vrjednovanja kvalitete u korištenju aplikacijama Web 2.0 (CROSBI ID 380033)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Orehovački, Tihomir Metodologija vrjednovanja kvalitete u korištenju aplikacijama Web 2.0 / Kermek, Dragutin ; Granić, Andrina (mentor); Varaždin, Fakultet organizacije i informatike, . 2013

Podaci o odgovornosti

Orehovački, Tihomir

Kermek, Dragutin ; Granić, Andrina

hrvatski

Metodologija vrjednovanja kvalitete u korištenju aplikacijama Web 2.0

U sklopu doktorskog rada oblikovana je metodologija koja omogućava vrjednovanje svih relevantnih pragmatičnih i hedonističkih atributa kvalitete u korištenju Web 2.0 aplikacijama. Nakon što su manifestne varijable namijenjene vrjednovanju spomenutih atributa identificirane pregledom literature, istima je primjenom metode sortiranja karata utvrđena sadržajna valjanost. Hijerarhijska klaster analiza rezultirala je konačnim skupom od 38 sadržajno valjanih atributa temeljem kojih su oblikovani mjerni instrumenti i konceptualni model. Kako bi se validirala razvijena metodologija provedena su dva eksperimenta. U prvom eksperimentu su korisnici vrjednovali dvije Web 2.0 aplikacije za kolaborativno uređivanje teksta, a u drugom dvije Web 2.0 aplikacije za izradu mentalnih mapa. Učinkovitost i radni učinak korisnika su mjereni primjenom alata Mousotron. Podaci vezani uz djelotvornost korisnika prikupljeni su pomoću obrasca sa reprezentativnim koracima scenarija interakcije sa Web 2.0 aplikacijama. Subjektivno vrjednovanje relevantnih dimenzija kvalitete u korištenju Web 2.0 aplikacijama provedeno je online upitnikom koji se sastojao od 117 čestica. Višedimenzionalni združeni konstrukti modelirani su novorazvijenom hibridnom tehnikom. Metrijske karakteristike konceptualnog modela vrjednovane su PLS-SEM metodom. Analiza vrijednosti parametara mjernih i strukturalnih modela u kontekstu sve četiri vrjednovane Web 2.0 aplikacije pokazala je da konceptualni model udovoljava svim kriterijima valjanosti i pouzdanosti. Na osnovi spomenute analize definirane su referentne vrijednosti koeficijenta determinacije koje mogu poslužiti kao opće pravilo kod identifikacije prediktorske snage egzogenih latentnih varijabli u srodnim istraživanjima. Temeljem konceptualnog modela izrađeno je stablo zahtjeva u kojem su manifestne varijable specificirane kao varijable performansi. Zatim su za sve varijable performansi definirani elementarni kriteriji te im je pomoću metode grupnog procjenjivanja težina utvrđena relativna važnost unutar podsustava preferencija kojem pripadaju. Primjenom metode logičkog bodovanja preferencija izračunate su elementarne preferencije za podsustave varijabli performansi i globalne preferencije za vrjednovane Web 2.0 aplikacije. Vrijednosti navedenih preferencija poslužile su analizi prednosti i nedostataka vrjednovanih Web 2.0 aplikacija te njihovoj komparaciji. Naposljetku su na osnovi svih rezultata empirijskog dijela istraživanja oblikovane smjernice i preporuke koje se u obliku heuristika mogu primijeniti u različitim fazama životnog ciklusa Web 2.0 aplikacija.

Web 2.0; metodologija vrjednovanja; kvaliteta u korištenju; sortiranje karata; hijerarhijska klaster analiza; parcijalni najmanji kvadrati; modeliranje višedimenzionalnih formativnih i refektivnih konstrukata; logičko bodovanje preferencija

nije evidentirano

engleski

Methodology for Evaluating the Quality in Use of Web 2.0 applications

nije evidentirano

Web 2.0; evaluation methodology; quality in use; card sorting; hierarchical cluster analysis; partial least squares; modelling higher-order formative and reflective constructs; logic scoring of preferences

nije evidentirano

Podaci o izdanju

488 (+XVII)

27.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet organizacije i informatike

Varaždin

Povezanost rada

Informacijske i komunikacijske znanosti