crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 644425

Zbornik radova

Autori: Štolfa, Ivna; Stanisavljević, Aleksandar; Marić, Sanela; Marić, Seada; Vuković, Rosemary; Katanić, Zorana; Žuna Pfeiffer, Tanja; Špoljarić, Dubravka; Teklić, Tihana
Naslov: Utjecaj ekološki prihvatljivih tretmana na antioksidativnu aktivnost plodova jagode tijekom skladištenja
( The impact of environmentally friendly postharvest treatments on the antioxidant activity of strawberry fruits during storage )
Izvornik: 48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma ; Zbornik sažetaka / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku , 2013. 326-327 (ISBN: 978-953-7871-07-9).
Skup: 48. HRVATSKI I 8. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 17-22.02.2013.
Ključne riječi: jagoda; skladištenje; ukupna antioksidativna aktivnost; fenoli; askorbinska
( strawberry; postharvest storage; total antioxidant activity; phenols; ascorbic acid )
Sažetak:
Skladištenje voća učinkovit je način za održavanje kvalitete plodova nakon berbe. Kao i ostalo svježe voće, jagode su vrlo osjetljive i zbog visokog stupnja metaboličke aktivnosti imaju vrlo kratak rok trajanja. Kako bi se izbjeglo smanjenje kvalitete plodova jagoda tijekom skladištenja primjenjuju se različiti tretmani kao što su izlaganje niskim temperaturama ili visokim koncentracijama CO2. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako ekološki prihvatljivi tretmani (otopina salicilne kiseline, otopina koloidnog srebra i ozon) utječu na ukupnu antioksidativnu aktivnost (UAA) plodova jagoda (Fragaria x ananassa Duch.) sorte Albion tijekom 7 dana skladištenja pri 4 ºC. Praćene su promjene koncentracije ukupne askorbinske kiseline (AA), koncentracije ukupnih fenola (PHE) i UAA u plodovima jagoda. Svi primijenjeni tretmani uzrokovali su povećanje UAA u plodovima jagoda tijekom cijelog razdoblja skladištenja, a koncentracije AA 5. i 7. dana skladištenja. Najveći učinak na povećanje UAA i koncentracije PHE 5. i 7. dana skladištenja imao je tretman salicilnom kiselinom, a na povećanje koncentracije AA, tretman plodova jagoda otopinom koloidnog srebra. Utvrđena je statistički značajna pozitivna korelacija između koncentracija PHE i UAA te AA i UAA. S obzirom na dobivene rezultate, primijenjeni tretmani mogli bi imati pozitivan učinak na očuvanje kvalitete i nutritivne vrijednosti plodova jagoda tijekom skladištenja.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Biologija,Poljoprivreda (agronomija)
Upisao u CROSBI: Tanja Žuna Pfeiffer (tzuna@biologija.unios.hr), 30. Ruj. 2013. u 15:07 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4