Utjecaj ekološki prihvatljivih tretmana na antioksidativnu aktivnost plodova jagode tijekom skladištenja (CROSBI ID 600208)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Štolfa, Ivna ; Stanisavljević, Aleksandar ; Marić, Sanela ; Marić, Seada ; Vuković, Rosemary ; Katanić, Zorana ; Žuna Pfeiffer, Tanja ; Špoljarić, Dubravka ; Teklić, Tihana
hrvatski
Utjecaj ekološki prihvatljivih tretmana na antioksidativnu aktivnost plodova jagode tijekom skladištenja
Skladištenje voća učinkovit je način za održavanje kvalitete plodova nakon berbe. Kao i ostalo svježe voće, jagode su vrlo osjetljive i zbog visokog stupnja metaboličke aktivnosti imaju vrlo kratak rok trajanja. Kako bi se izbjeglo smanjenje kvalitete plodova jagoda tijekom skladištenja primjenjuju se različiti tretmani kao što su izlaganje niskim temperaturama ili visokim koncentracijama CO2. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako ekološki prihvatljivi tretmani (otopina salicilne kiseline, otopina koloidnog srebra i ozon) utječu na ukupnu antioksidativnu aktivnost (UAA) plodova jagoda (Fragaria x ananassa Duch.) sorte Albion tijekom 7 dana skladištenja pri 4 ºC. Praćene su promjene koncentracije ukupne askorbinske kiseline (AA), koncentracije ukupnih fenola (PHE) i UAA u plodovima jagoda. Svi primijenjeni tretmani uzrokovali su povećanje UAA u plodovima jagoda tijekom cijelog razdoblja skladištenja, a koncentracije AA 5. i 7. dana skladištenja. Najveći učinak na povećanje UAA i koncentracije PHE 5. i 7. dana skladištenja imao je tretman salicilnom kiselinom, a na povećanje koncentracije AA, tretman plodova jagoda otopinom koloidnog srebra. Utvrđena je statistički značajna pozitivna korelacija između koncentracija PHE i UAA te AA i UAA. S obzirom na dobivene rezultate, primijenjeni tretmani mogli bi imati pozitivan učinak na očuvanje kvalitete i nutritivne vrijednosti plodova jagoda tijekom skladištenja.
jagoda ; skladištenje ; ukupna antioksidativna aktivnost ; fenoli ; askorbinska
nije evidentirano
engleski
The impact of environmentally friendly postharvest treatments on the antioxidant activity of strawberry fruits during storage
nije evidentirano
strawberry ; postharvest storage ; total antioxidant activity ; phenols ; ascorbic acid
nije evidentirano
Podaci o prilogu
326-327.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma ; Zbornik sažetaka
Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7871-07-9
Podaci o skupu
48.hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma
poster
17.02.2013-22.02.2013
Dubrovnik, Hrvatska