crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 645031

Zbornik radova

Autori: Tonković Grabovac, Maša; Jerneić, Željko
Naslov: Konstrukcija i validacija hrvatskog testa integriteta
( Construction and validation of the croatian integrity test )
Izvornik: 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa, Program i sažeci priopćenja / Kuterovac Jagodić, G., Erceg Jugović, I., Huić, A. (ur.). - Zagreb : Filozofski fakultet, Zagreb , 2013. 206-206 (ISBN: 978-953-175-463-7).
Skup: 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 11-13.04.2013.
Ključne riječi: testovi integriteta; očiti test integriteta; prikriveni test integriteta; konstrukcija testa
( integrity tests; overt integrity test; covert integrity test; test construction )
Sažetak:
Testovi integriteta su psihologijski instrumenti čija je prvenstvena namjena mjerenje osobina kao što su osobni integritet, pouzdanost i poštenje. Veliki interes za ove testove u području psihologije rada potaknuli su rezultati meta- analiza koje su pokazale da oni predviđaju ne samo nepoželjno organizacijsko ponašanj, već i uspješnost u izobrazbi i opću radnu uspješnost zaposlenika u organizacijama. Štoviše, kad se koriste kao dopuna testovima inteligencije, testovi integriteta, u odnosu na ostale selekcijske metode, pokazuju najveću dodanu valjanost. Nažalost, testovi integriteta u Hrvatskoj nisu dostupni niti za istraživanja niti za komercijalnu uporabu. Stoga je cilj ovog rada bio konstruirati i validirati hrvatski upitnik integriteta. Na temelju sveobuhvatne analize konstrukta i postojećih testova integriteta, konstruirali smo dvije skale testa integriteta: skalu baziranu na ličnosti (tzv. prikriveni test integriteta) i skalu baziranu na stavovima (tzv. očiti test integriteta). Obje skale, primijenjene na ukupno 1300 sudionika, pokazale su zadovoljavajuće psihometrijske karakteristike u različitim situacijama primjene: u istraživanjima u anonimnoj i neanonimnoj situaciji te u realnoj selekcijskoj situaciji. Skale su pokazale očekivani obrazac korelacija s drugim mjerama integriteta i mjerama sličnih konstrukata. Osim toga, skala bazirana na ličnosti pokazala je očekivanu kriterijsku valjanost za predviđanje uspjeha u studiju. Dobiveni rezultati upućuju na zaključak da obje skale hrvatskog testa integriteta predstavljaju potencijalno valjani instrument za mjerenje integriteta u istraživanjima i praksi profesionalne selekcije u Hrvatskoj.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 130-0000000-3282
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Puni text rada: 645031.tonkovi_grabovac_i_jernei_prezentacija_za_drzb2013.ppsx (tekst priložen 2. Lis. 2013. u 16:19 sati)
URL Internet adrese: http://psihologija.ffzg.unizg.hr/uploads/Lx/-l/Lx-lAygShM2CsdeMO5mW8g/DRZB2013_knjiga-sazetaka-corr.pdf
Upisao u CROSBI: Maša Tonković (mtonkovi3@ffzg.hr), 2. Lis. 2013. u 16:19 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4