crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 645095

Zbornik radova

Autori: Šincek, Daniela; Vuletić, Gorka; Milić, Marija
Naslov: Odnos samoprocjena i procjena rizičnosti prijatelja u nedelinkventnih i delinkventnih mladića
( The relation of the riskiness of self-reports and reports of best-friends riskiness in non- delinquent and delinquent male adolescents )
Izvornik: 21. dani Ramira i Zorana Bujasa - sažeci priopćenja / Kuterovac Jagodić, Gordana ; Erceg Jugović, Inja ; Huić, Aleksandra (ur.). - Zagreb : Filozofski fakultet Zagreb , 2013. 199-199 (ISBN: 978-953-175-463-7).
Skup: 21. dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 11.-13. travnja 2013
Ključne riječi: samoproocjene; procjene; mladići; delinkvencija
( self-reports; reports; mal adolescents; delinquency )
Sažetak:
Spoznaje o rizičnosti i sklonosti kršenju zakona učestalo ukazuju na sličnosti prijatelja po razini rizičnog i društveno neprihvatljivog ponašanja. Postoje dvojbe jesu li takvi podaci posljedica korištenja podataka iz jednog izvora. Ovim istraživanjem željelo se provjeriti postoje li razlike u načinima na koje mladići percipiraju vlastitu i rizičnost svojih prijatelja. U istraživanju su sudjelovale male grupe koje su se sastojale od tri prijatelja (A, B i C). Svi sudionici su na skali od 16 čestica preuzetih iz SRDP-2007 procjenjivali vlastitu rizičnost. Procijenili su i rizičnost jednog od dvojice prijatelja s kojim su došli na istraživanje. Prikupljeni su samoiskazani podaci o sudskim mjerama izrečenim sudionicima i na temelju toga su razvrstani u skupine nedelinkvenata (66), delinkvenata (64) i prijatelja delinkvenata (20). Očekivano, pokazalo se da delinkventi procjenjuju svoju rizičnost izraženijom nego nedelinkventi, dok se prijatelji nedelinkvenata ne razlikuju značajno od druge dvije skupine (F(2, 147)= 9, 48). Kad procjenjuju prijateljevu rizičnost, sudionici iz skupine "prijatelji delinkvenata" daju najviše procjene, slijede ih delinkventi, a najmanje procjene daju nedelinkventi (F(2, 147)= 8, 91). Uspoređeni su podaci koji su formirani kao a) razlike samoprocjene primarnog sudionika i njegove procjene prijatelja i b) razlike prijateljeve samoprocjene i procjene prijatelja od primarnog sudionika na ove tri skupine. Rezultati ukazuju na značajan efekt delinkventnog statusa i interakciju delinkventnog statusa i razlike u samoprocjeni i procjeni pri čemu je, u skupini "prijatelja delinkvenata", razlika samoprocjene primarnog sudionika i procjene koju je on dao za prijatelja značajno manja nego razlika između samoprocjene koju je prijatelj dao za sebe i procjene prijatelja koju je dao primarni sudionik.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Daniela Šincek (dsincek@ffos.hr), 3. Lis. 2013. u 08:18 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4