crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 645117

Zbornik radova

Autori: Franić, Jadranka; Bonetti, Luka; Kuhn Ninoslava
Naslov: Holistički pristup podrške osobama pri adaptaciji na stečeni gubitak sluha
( A holistic approach to support adults who are adapting to hearing loss )
Izvornik: Book of abstracts / Đorđević, Veljko (ur.). - Zagreb : Centre for Palliative Medicine, Medical Ethics and Communication Skills, School of Medicine , 2013. 62-62.
Skup: 1st International congress Person in Medicine and Helthcare - Science and Art and 3rd Croatian Congress on Prevention and Rehabilitation in Psychiatry
Mjesto i datum: Dubrovnik, Hrvatska, 18-21.04. 2013.
Ključne riječi: Stečeno oštećenje sluha; adaptacija; podrška
( Acquired hearing loss; adaptation; support )
Sažetak:
Oštećenje sluha nameće korjenite promjene u komunikaciji, što duboko utječe na interpersonalne interakcije osobe koja je stekla oštećenje. Česti pratioci stečenog oštećenja sluha su depresija, tjeskoba, ljutitost, usamljenost, socijalna povučenost, a svi proizlaze iz novonastalih komunikacijskih uvijeta, kojima se većina osoba koje su izgubile sluh ne može samostalno prilagoditi, a utječu na kvalitetu života osobe. Često se smatra da će se dodjelom slušnog pomagala problemi riješiti, slušno pomagalo će poboljšati, ali ne i vratiti izgubljeni sluh. Kako bi se što efektivnije pomoglo osobama koje gube sluh, a dodijeljeno im je slušno pomagalo, tim logopeda i psihologa koncipirao je holistički model intervencije koji kroz informiranje i iskustvenu podršku od strane stručnjaka i samih sudionika radionica osnažuje osobe u korištenju slušnih pomagala i alternativnih komunikacijskih strategija, pozitivnom suočavanju s emocionalnim posljedicama gubitka sluha, aktivnom djelovanju prema unaprijeđenju kvalitete života. Program „OSTANITE UKLJUČENI!“ osmišljen kroz tri vrste aktivnosti: individualni psihološki intervju i samoprocjena slušanja, povezanih teškoća i zadovoljstva slušnim pomagalom ; edukativne radionice i grupe podrške. Na završetku se provodi procjena zadovoljstva programom. Uvidom u (ne)upućenost korisnika opisanog holističkog modela u rehabilitacijske mogućnosti i preduvjete njezinog uspjeha, neophodno je informiranje javnosti o prvim znacima slabljenja sluha te pravovremenog traženja pomoći. Od koristi može biti i mrežni Upitnik samoprocjene slušanja namijenjen probiru funkcionalnih teškoća slušanja. Postoji velika potreba za logopedskim i psihološkim savjetovanjem osoba treće životne dobi s prezbiakuzijom, i njihovim povezivanjem s izvorima društvene podrške – formalne, neformalne. Provedeni multidisciplinarni program predlaže se kao osnova, logopedske, psihološke i medicinske skrbi o odraslim osobama s gubitkom sluha.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti,Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita,Psihologija
Upisao u CROSBI: Luka Bonetti (lbonetti@erf.hr), 3. Lis. 2013. u 09:39 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4