crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 645138

Zbornik radova

Autori: Vrdoljak, Gabrijela; Mozer, Mia
Naslov: Stavovi učenika petih razreda osnovne škole o nekim aspektima nasilja
( Fifth grade pupils' attitudes towards some aspects of bullying )
Izvornik: IV. znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja: Nasilje i mentalno zdravlje - Interdisciplinarni pristup (program i sažeci izlaganja) / Kolesarić, Vladimir ; Križanić, Valerija ; Šincek, Daniela (ur.). Osijek : Filozofski fakultet Osijek, 2012
Skup: IV. znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja: Nasilje i mentalno zdravlje - interdisciplinarni pristup (program i sažeci izlaganja)
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 29.11.-01.12.2013.
Ključne riječi: nasilje među vršnjacima; učenici
( bullying; pupils )
Sažetak:
Studije iz cijelog svijeta govore o prisutnosti nasilja među vršnjacima. Prema Shogakusei (2003) preko 80% sudionika osnovnih i nižih razreda srednjih škola izjavilo je da je na neki način sudjelovalo u nasilju među vršnjacima, dok se ta postotak u velikoj mjeri smanjuje na 30% za učenike viših razreda srednjih škola. Cilj istraživanja je bio ispitati neke stavove učenika petih razreda o nasilju, te kako se, po njihovom mišljenju, treba ponašati u takvim situacijama. Istraživanje je provedeno na dva peta razreda jedne osječke osnovne škole. Učenicima je prikazana prezentacija s pitanjima, a njihov zadatak je bio pisati odgovore na posebnom papiru. Rečeno im je da se radi o kvizu vezanom uz pitanja o nasilju (kako bi im zadatak bio zanimljiviji), te su dobili uputu da rade sami, a ne grupno. Neki od rezultata pokazuju slijedeće - većina učenika pod nasilje podrazumijeva fizičko nasilje (tuča), njih 71%. Njih 64% navodi da je nekad u životu svjedočio/la nasilju, a čak 66 % navodi da je bio/bila nasilan/na prema drugome. Dječaci u većem broju navode da su bili nasilni prema nekome od djevojčica, također i dječaci i djevojčice uglavnom se slažu da su dječaci nasilniji od djevojčica. Na pitanje što bi učinili da vide nasilje, 50% navodi da se obratio/la nekome za pomoć, od toga samo jedna osoba navodi da bi se pomoć obratila nastavniku.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija
Upisao u CROSBI: Gabrijela Vrdoljak (gpiri@ffos.hr), 3. Lis. 2013. u 11:05 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4