crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 645422

Zbornik radova

Autori: Kurtović, Ana; Marčinko, Ivana
Naslov: Spolne i dobne razlike u procjenama stabilnosti, kontrolabilnosti, internalnosti i globalnosti uzroka pozitivnih i negativnih događaja kod adolescenata
( Gender and age differences in stability, controllability, internality and globality of positive and negative events causes in adolescents )
Izvornik: 19. dani Ramira i Zorana Bujasa – Program i sažeci priopćenja / Ljubotina, Damir ; Kamenov, Željka ; Mikac, Una ; Urch, Dražen (ur.). - Zagreb :
Skup: 19. dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Republika Hrvatska, 22. - 25. 04.2009.
Ključne riječi: atribucije; stabilnost; kontrolabilnost; globalnost; internalnost
( attributions; stability; controllability; globality; internality )
Sažetak:
Atribucijska teorija odnosi se na proučavanje veze atribucija i njihovih posljedica na kognitivnom, afektivnom i ponašajnom planu, mada je bitno napomenuti da ne postoji jedna jedinstvena atribucijska teorija, nego je prikladnije govoriti o atribucijskim teorijama koje se bave različitim aspektima atribucijskog rezoniranja. Objašnjavanje uzroka različitih događaja odvija se na 4 osnovne dimenzije ; stabilnost, kontrolabilnost, globalnost i internalnost. Internalnost se odnosi na stupanj u kojem osoba misli da su uzroci određenog ishoda u njoj samoj. Dimenzija stabilnost odnosi se na to da li se uzroci događaja mijenjaju kroz vrijeme. Kontrolabilnost se odnosi na mjeru u kojoj su čimbenici kojima se objašnjavaju događaji podložni kontroli. Globalnost se odnosi na generaliziranje uzroka na različite situacije, za razliku od stabilnosti koja prvenstveno podrazumijeva vremensku stabilnost. Spol se već dugo vremena smatra moderatorom atribucija, te se smatra da će žene vjerojatnije pokazivati pesimistični atribucijski stil, dok će muškarci uglavnom imati optimistični atribucijski stil. Feather (1969) je u svom istraživanju ustanovio da su žene sklonije i uspjeh i neuspjeh atribuirati eksternalnim faktorima, dok je Rosenthal (1995) također ustanovio da žene imaju tendenciju objašnjavanja uspjeha eksternalnim, a neuspjeha internalnim faktorima. Cilj ovog rada bio je provjeriti efekte spola i dobi na stabilnost, kontrolabilnost, globalnost i internalnost uzroka pozitivnih i negativnih događaja. Rezultati su pokazali da loše ocjene mladići više objašnjavaju stabilnim uzrocima nego djevojke. Također, izgleda da djevojke više objašnjavaju neuspjeh kontrolabilnim uzrocima nego mladići, ali što su starije ta se tenedencija smanjuje, dok se kod mladića povećava. Slični rezultati pokazali su se i za internalnost uzroka loše ocjene, dobre ocjene i sukoba s prijateljem.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ana Kurtović (akurtovi@ffos.hr), 4. Lis. 2013. u 10:55 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4