crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 645425

Zbornik radova

Autori: Kurtović, Ana; Marčinko, Ivana
Naslov: Odnos roditeljskog stila odgoja, strategija suočavanja sa stresom i percipirane socijalne podrške s depresivnošću kod adolescenata
( Relationship of parental rearing style, coping strategies and perceived social support with depression in adolescents )
Izvornik: Savremeni trendovi u psihologiji – Knjiga rezimeaNovi Sad :
Skup: Savremeni trendovi u psihologiji/Current trend in psychology
Mjesto i datum: Novi Sad, Republika Srbija, 23. - 24. 10. 2009.
Ključne riječi: roditeljski stil odgoja; strategije suočavanja; socijalna podrška; depresivnost
( parental rearing style; coping strategies; social support; depression )
Sažetak:
Depresivnost u adolescenciji je rastući problem u zadnjih 20 godina, te su mnoga istraživanja pokušala odgovoriti na pitanje zbog čega se stopa depresivnosti naglo povećava s ulaskom u adolescenciju. Neovisno o tome kojem teorijskom pristupu se priklanjaju većina autora se danas slaže da su u etiologiji depresivnosti djeluju višestruki uzroci i interakcija različitih faktora. Prema kognitivnim modelima depresije, ključnu ulogu u razvoju depresivnosti ima negativno mišljenje. U novije vrijeme, producirana je velika količina istraživanja koja pokazuju da depresivna raspoloženja i ponašanja nastaju i opstaju u interpersonalnom kontekstu, te je povećana pažnja usmjerena na ulogu obiteljskih odnosa i interakcijskih procesa kao faktora koji su relevantni za razumijevanje depresivnosti kod mladih. Kada se radi o istraživanjima efekata roditeljskog stila na depresivnost, istraživanja su uglavnom proučavala direktne efekte dimenzija roditeljskog stila na depresivnost ili na neke druge varijable. Ona uglavnom pokazuju da su depresivni simptomi povezani sa roditeljskim stilom koji karakterizira malo topline i prihvaćanja, puno kriticizma, te visoke razine psihološke kontrole. Također, pokazalo se da iskustva s roditeljima pokazuju efekte i na mnoge druge čimbenike koji djeluju u razvoju depresivnosti, kao što su kognitivni stil, samoefikasnost, emocijama umjereno suočavanje i izbjegavanje, niska ili neadekvatna percipirana socijalna podrška. Postoji mali broj istraživanja koja sugeriraju posredujuće efekte samopoštovanja i strategija suočavanja, ali ona su uglavnom rađena na uzrocima studenata i odraslih osoba. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti predviđa li roditeljski stil odgoja depresivne simptome kod adolescenata i je li ta povezanost posredovana strategijama suočavanja. i socijalnom podrškom. Ispitivanje je provedeno na uzroku od 827 učenika srednje škole, a korišteni su instrumenti ; Upitnik roditeljskog ponašanja (Brković, Keresteš, Kuterovac Jagodić i Lugomer-Armano, 2005) ; Upitnik suočavanja sa stresnim situacijama Endlera i Parkera (Sorić i Proroković, 2002) ; Ljestvica procjene socijalne podrške (Hudek-Knežević, 1994) i Skala depresivnosti za djecu (Živčić, 1992). Rezultati su pokazali da roditeljski stil odgoja predviđa depresivne simptome, ali i strategije suočavanja i percepciju socijalne podrške. Nadalje pokazalo se da su odnosi roditeljskog stila i depresivnosti kod adolescenata, djelomično posredovani strategijama suočavanja i percipiranom socijalnom podrškom.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ana Kurtović (akurtovi@ffos.hr), 4. Lis. 2013. u 11:02 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4