crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 646607

Zbornik radova

Autori: Ivana, Barać; Milić, Marija; Šincek, Daniela
Naslov: Iskustva s nasiljem u romantičnoj vezi te tendencija davanja socijalno poželjnih odgovora u iskazivanju stavova i spremnosti na prijavu nasilja nadležnim institucijama
( The experience of dating violence, socially desirable response tendencies in expression of attitudes and willingness to report violence )
Izvornik: Nasilje i mentalno zdravlje - interdisciplinarni pristup : program i sažeci izlaganja / Kolesarić, Vladimir ; Križanić, Valerija ; Šincek, Daniela (ur.). - Osijek : Filozofski fakultet Osijek ; Društvo psihologa Osijek , 2012. 59-59 (ISBN: 978-953-314-054-4).
Skup: IV. znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja : Nasilje i mentalno zdravlje - interdisciplinarni pristup
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 29.11.- 01.12.2013.
Ključne riječi: nasilje u romantičnoj vezi; socijalno poželjni odgovori; stav prema nasilju
( relationship violence; socially desirable response; attitudes toward violence )
Sažetak:
Cilj istraživanja bio je ispitati postoji li povezanost tendencije iskazivanja socijalno poželjnih odgovora i stavova prema različitim oblicima nasilja te postoji li razlika u tendenciji davanja socijalno poželjnog odgovora između sudionika koji su naveli kako bi prijavili nasilje i onih koji to ne bi učinili. Željelo se ispitati i povezanost stavova prema različitim oblicima nasilja te učestalost doživljavanja i činjenja nasilja. Istraživanje je provedeno na 95 sudionika, studenata preddiplomskog studija sestrinstva Medicinskog fakulteta u Osijeku (17% mladića i 83% djevojaka), u dobi između 18 i 37 godina M=22.16, SD=4.6). Primijenjeni su Skala stavova prema nasilju u vezi (AMDV/AFMV ; Price i Byers, 1999), Revidirana skala rješavanja sukoba (CTS2 ; Straus, M. A., Hambey, S. L. i Warren, W. L., 2003) i Skala tendencije socijalno poželjnom odgovaranju (TESPO ; Proroković, 2010). Rezultati ukazuju na negativan stav sudionika prema nasilju (najizraženiji negativan stav je prema nasilju od strane muškaraca M=1, 23, SD=0, 329). Utvrđena je negativna povezanost rezultata na TESPO skali i stavova prema psihičkom (r=-.21, p<.05) i fizičkom nasilju žene nad muškarcem (r=-.25, p<.05). Nije utvrđena statistički značajna razlika u rezultatima na TESPO skali između sudionika koji su se izjasnili da bi prijavili nasilje i oni koji to ne bi učinili. Stavovi prema fizičkom nasilju počinjenom na štetu žena nisu povezani s činjenjem niti s oživljavanjem nasilja od strane partnera, dok su stavovi prema fizičkom nasilju na štetu muškaraca u niskim pozitivnim korelacijama s činjenjem nasilnog ponašanja (r= .23, p<.05). Kod psihičkog nasilja, pozitivniji stavovi prema psihičkom nasilju nad ženama i muškarcima su pozitivno povezani s činjenjem i doživljavanjem te vrste nasilja u vezi.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Marija Milić (mmilic@ffos.hr), 9. Lis. 2013. u 20:17 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4